StoryEditor

Dok mu stanovništvo gladuje, Erdogan sanja o turskim raketama na mjesecu

Piše D  /  16.02.2021., 07:02h

Kritičari se međutim pitaju, kako će se i iz čega projekt financirati. Prošli je tjedan turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predstavio desetogodišnji program za turska svemirska istraživanja.

To će zemlju premjestiti u višu ligu u globalnoj svemirskoj utrci, rekao je turski predsjednik. Godine 2023. prva turska raketa bi trebala sletjeti na Mjesec temeljem "međunarodne suradnje".

Ovo je projekt zbog kojeg Erdogan mora podnijeti puno nezadovoljnih glasova i kritika u zemlji. Čak i danima nakon službene prezentacije, korisnici društvenih mreža i dalje dijele kritične i satirične objave na tu temu na socijalnim mrežama - poput slika astronauta koji piju turski čaj ili Erdogana kako jede kolačiće od sezama dok sjedi u svemiru.

Nedovoljno predviđenih sredstava za svemirski proračun: "Za taj novac možete stići najviše do Mount Everesta"

Članovi oporbe također su oštro kritizirali program. Prema medijskim izvještajima, Engin Altay iz kemalističke CHP izjavio je da Erdogan s predviđenim proračunom može doći najviše do Mount Everesta, "s tim novcem nećete dobiti više". Političar iz prokurdskog HDP-a, Ömer Faruk Gergerlioglu, tweetao je fotografiju na kojoj se vidi kako sakupljač smeća nosi dvoje djece na vreći za smeće. Kritizirao je da Turska želi letjeti na Mjesec, ali ne može zadovoljiti najosnovnije potrebe stanovništva. Turska je u dubokoj gospodarskoj krizi i vrijednost valute zabilježila je značajne gubitke u 2020. godini.

Studenti koji prosvjeduju nazivaju Erdogana "teroristom"

No, sam Erdogan to očito ne želi priznati. Prema izvješću "Tagesspiegela", nedugo nakon prezentacije, predsjednik je najavio da će Turska uskoro biti jedna od deset najmoćnijih država na svijetu.

Gotovo istodobno, 66-godišnji predsjednik Turske je također "ničim izazvan donio novi Ustav kojim želi dodatno učvrstiti vlastitu moć".

Erdogan otpor vlastitoj politici smatra neprijateljskim činom prema državi. Studente koji prosvjeduju i koji već mjesec dana demonstriraju na ulicama Istanbula protiv svog novog rektora, bliskog Erdoganovoj stranci AKP, Recep opisuje kao "teroriste". Također je javno izrazio sumnja da su uopće studenti u pitanju.

Savjeti za kupovinu provladinih medija: "U supermarket idite samo punog želuca"

Vlada i Erdoganu odani mediji probleme u gospodarstvu i s općom finacijskom situacijom u zemlji priznaju samo neizravno. Kako dalje izvještava "Tagesspiegel", mnogi Turci nemaju pristup dovoljnim količinama hrane. Zbog toga je Erdogan u siječnju naložio snižavanje cijena osnovnih namirnica.

Navodno je vladin internetski medij "Takvim" svojim čitateljima davao savjete za jeftinu kupovinu: "Potrošači bi trebali ići u supermarket samo punog želuca i u trgovini kupovati košaricom, umjesto da koriste kolica za kupovinu".

Stručnjaci: "Turska nije sigurna zemlja i daleko je od vladavine zakona"

Nakon neuspjelog pokušaja puča protiv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana 2016. godine, broj tražitelja azila iz Turske u Njemačku je naglo porastao i udvostručio se od 2016. do 2018. godine. Čak i četiri godine nakon neuspjelog pokušaja puča u Turskoj, prema istraživanju "Neue Osnabrücker Zeitung", gotovo svaki drugi tražitelj azila iz Turske još uvijek prima neku vrste zaštite u Njemačkoj.

"Turska nije sigurna zemlja podrijetla tražitelja azila i daleko je od vladavine zakona", rekao je za glasnogovornik njemačkog Saveznog ureda za migracije i izbjeglice (Bamf) u Nürnbergu.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:00