StoryEditor
LICEMJERJE

Dok javnost huškaju protiv Srba koji ljetuju u Hrvatskoj, tajkuni bliski Vučiću plove po Jadranu

Piše desk  /  08.08.2022., 08:52h

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, političar blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ovih je dana prozvao Srbe koji ljetuju u Hrvatskoj u vrijeme kada se obilježava obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja. On, kako je rekao, "nikad neće razumjeti Srbe koji su ovih dana u Dalmaciji, Istri, na otocima, na odmoru".

"Mora da je gadno i prilično neugodno 5. kolovoza biti Srbin u Dalmaciji ili negdje na odmoru na Jadranskom moru u Hrvatskoj jer će oni slaviti i pričati da su pobijedili protjeravši Srbe. Jedino da ronite cijeli dan, da uzmete veliku bocu kisika, da idete pod more i da se pravite da se to ne događa i da su oko vas baš pristojni ljudi", izjavio je Vučević.

No, još od početka tisućljeća, kada su poduzetnici počeli masovnije kupovati jahte, Paklenski otoci, marina Palmižana i restorani u hvarskom omiljena su odredišta jahti u vlasništvu poduzetnika, sportaša i estradnih zvijezda iz Srbije. Dio tih jahti je na stalnom vezu u Crnoj Gori, ali nije zanemariv broj onih koje imaju stalni vez u hrvatskim marinama, piše Jutarnji list.

Neki od srpskih poduzetnika koji imaju vez u hrvatskim marinama vrlo su bliski vladajućim strukturama toj zemlji. Posebno se ističu dva imena koji imaju vez u Hrvatskoj, a privrženi su Aleksandru Vučiću i njegovoj obitelji.

U oči prolaznika i šetača upada 30-metarska jahta Azimut "Millennium II". Riječ je o luksuznoj jahti vrijednoj oko osam milijuna eura čiji je vlasnik Ivan Bošnjak. Bošnjak je sa Stojanom Vujko i Draganom Kilibardom suvlasnik kompanije KBV. Ta je građevinska tvrtka, kako tvrde u beogradskim poslovnim krugovima, poslovno vezana uz sve projekte Srbijagasa za koji izvodi radove na svim plinskim postrojenjima na Južnom toku, danas poznatijem kao Turskom toku.

Bošnjakova tvrtka dobila je i vrijedne poslove na gradnji kanalizacijskih čvorišta, a izvođač je radova i na najvećem nekretninskom projektu u Srbiji, "Beograd na vodi".

Iako Aleksandar Vučić slovi kao navijač Crvene zvezde, sportski djelatnici u Srbiji, ali i u čitavoj ovoj regiji, doživljavaju ga kao velikog podupiratelja rada sportskih klubova. Osim ljubavi prema košarci, Vučića svakako veže i prijateljstvo s predsjednikom KK Partizan Ostojom Mijailovićem koji u marini hotela Le Meridien Lav na vezu ima 25-metarsku jahtu Azimut, vrijednu oko pet milijuna eura.

Ostoja Mijailović 43-godišnji poduzetnik dugo je bio član stranke Nova Srbija koju je napustio prije sedam godina i prešao u Srpsku naprednu stranku. Dugi niz godina na našoj strani Jadrana nije rijetkost vidjeti jahtu "joyMe" Philipa Zeptera koja je sagrađena u Kraljevici, a potom rekonstruirana u NCP-u.

Na srednje i južnodalmatinskim otocima može se gotovo čitavo ljeto vidjeti jahtu poduzetnika Dragana Šebulova, predsjednika Hrvačkog kluba Radnički iz Beograda, vez u jednoj marini na splitskom području imao je Milan Popović, a dugi niz godina stalni vez u hrvatskim marinama ima Milan Beko, vlasnik kompanije Worldfin i Luke Beograd. Vez u marini hotela Le Meridien Lav ima Dragoslav Dika Micić, jedan od vlasnika logističke tvrtke MD International, zastupnika Henkela koji je čest gost restorana na Palmižani i najvjerojatnije je i u ovom trenutku njegova jahta usidrena u nekoj uvali u blizini Hvara. Micić, kao i Lajoš Čakanj iz Subotice, koriste vez u Marini hotela Le Meridien Lav. Na splitskom području vez za jahtu ima i poduzetnik Miloš Ljuljić. On je vlasnik hotela Srbija u Beogradu i suđeno mu je zbog afere Hypo Alpe Adria Bank, piše Jutarnji list.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 21:32