StoryEditor
BRITANSKI ANALITIČAR

"Dok god je na snazi `Inzkov zakon` BiH će ostati u stanju akutne krize"

Piše Desk  /  03.01.2022., 11:45h
Istraživač na sveučilištu Cambridge Timothy Less ocijenio je da će BiH ostati u stanju akutne krize dok god je na snazi “Inzkov zakon” o negiranju genocida.

Less je naglasio da taj zakon nije glavni izvor nove krize u BiH, iako je bio okidač za nju.

On smatra da postoje dva glavna razloga zbog kojih srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika optužuju da “razbija BiH”, iako on samo želi da se poštuju Daytonski sporazum i Ustav BiH.

– Јedan je da ne vjeruju kada Dodik kaže da samo želi uspostavljanje dejtonskog rješenja. Drugi razlog je što vjeruju da su Srbi iskreni u težnji da se revidiraju postojeći politički aranžmani, ali naprosto ne vjeruju da je to moguće, a da se ne izazove silovit odgovor Bošnjaka. Tu su i pitanja reputacije i ugleda u očuvanju političkih aranžmana koje je Zapad uspostavio – rekao je Less za Sputnjik.

Upitan mogu li sankcije išta promjeniti u BiH, Less je rekao da ne vidi mnogo naznaka da će takve sankcije biti uvedene i da je važno što postoji međunarodni otpor njihovoj primjeni.

Govoreći o situaciji na Kosovu, Less je rekao da Priština više nema međunarodnu podršku za svoje akcije.

– Kosovo nema podršku EU, SAD ili Rusije koje ne žele novi sukob na Balkanu. To postavlja čvrsta ograničenja Prištini u tome koliko daleko može gurati svoju politiku – smatra Less.

On je rekao da ne vjeruje da Kosovo može zauvijek ostati u neriješenom statusu, ali i da ne misli da će se njegov status rješavati silom.

– U ovom trenutku prepreka za rješavanje tog spora jeste što Priština nema ništa ponuditi Srbiji što bi, bar iz kuta Beograda, moglo biti kompenzacija za gubitak Kosova. Niti su SAD i EU voljne da dati kompenzaciju Srbiji u vidu Republike Srpske, bilo iz razloga ideologije, bilo iz straha da ne izazovu novi sukob u BiH – naveo je Less.

On je naglasio da je svjestan da je to kontroverzna izjava, ali da, što god tko mislio o tome i tko je u pravu, a tko nije kad otvara pitanje granica na Balkanu, posebno u BiH, “neizbježna realnost je da se bez toga ne može riješiti pitanje Kosova”.

Na pitanje ima li u vidu neku vrstu međunarodne konferencije, Less je rekao da misli da će se tako svakako završiti ova faza balkanske politike, ali da do toga “ima još mnogo koraka”.

Dnevnik.ba

22. ožujak 2023 03:57