StoryEditor
glavni tajnik SDA

DOK ČEKAJU DA HRVATIMA PONOVNO NAMETNU KOMŠIĆA Genjac: Sada nije odgovarajući ambijent za dogovore o izmjenama Izbornog zakona

Piše fena  /  20.05.2022., 18:46h

Glavni tajnik Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac izjavio je danas u Sarajevu da je upitno održavanje izbora u roku koji je utvrđen.

Nakon što je Središnjem izbornom povjerenstvu BiH predao prijavu za sudjelovanje SDA na Općim izborima, Genjac je novinarima rekao da su pripreme za izbore složen proces, a SIP ne može da ih započne jer sredstva nisu osigurana.

- Sve pokušaje u bh. institucijama da se donese odluka o financiranju izbora sredstvima koja su na raspolaganju u proračunu institucija BiH su opstruirali ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda i kadrovi HDZ-a u Vijeću ministara - naveo je Genjac.

Smatra da je u narednim danima na visokom predstavniku da donese odluku i omogući građanima BiH da iskažu svoju demokratsku volju i omogući funkcioniranje demokratskog sistema u BiH.

Genjac je istaknuo da vjeruje da će očiglednu opstrukciju održavanja izbora prepoznati i pravosudne institucije u BiH i reagirati na odgovarajući način.

Pozdravio je najavljenu posjetu predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela Bosni i Hercegovini i dodao da sada nije odgovarajući ambijent za dogovore o izmjenama Izbornog zakona.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 11:02