Article_Top_970x250

Dodiku dosta igre SDA: Kada se imenuju naši, onda ćemo imenovati vaše

nepoštovanje dogovora iz istočnog sarajeva

Dodiku dosta igre SDA: Kada se imenuju naši, onda ćemo imenovati vaše

srp 10, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da Izvršni komitet te stranke nije zadovoljan situacijom na nivou Bosne i Hercegovine posebno, jer nisu ispoštovani dogovori, kao što je posljednji u Istočnom Sarajevu o imenovanjima.

Kazao je da SNSD ne prihvata da se u segmentima, već cjelovito rješavaju problemi putem izmjena zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV), o javnim nabavkama te o sukobu interesa, o kojima će predložiti zakone, prenosi Fena.

Tvrdi da postoji opstrukcija u imenovanjima kadrova na nivou BiH te da se mora ispoštovati ravnopravnost.

- Nama preostaje jedino da kažemo SDA - kada imenujemo ove ljude onda ćemo imenovati vašeg ministra – ustvrdio je on podsjetivši da su srpski kadrovi prošli konkursnu proceduru za popunu mjesta u SIPA-i i RAK-u.

Upozorio je i da je epidemiološka situacija u RS veoma složena i da ostavlja posljedice na ekonomskom planu.

Dodik je dodao i da je zdravstveni sektor izložen pritiscima zbog porasta broja zaraženih virusom korona, te da s ciljem suzbijanja širenja virusa korona ostaju na snazi sve mjere, koje se moraju poštovati, uključujući i nošenje zaštitnih maski i na otvorenom prostoru u većim grupama.

Izvršni komitet SNSD-a traži mjere odgovornosti menadžmenta bolnice i Doma zdravlja u Bijeljeni, zbog velikog broja zaraženih zdravstvenih radnika, odnosno zbog neodgovornog ponašanja.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u tom bh.entitetu, Dodik je rekao da je bruto domaći proizvod od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine pao za 3,3 posto.

Dnevnik.ba