StoryEditor
jačanja veza

Dodikov izaslanik u Rusiji uručio odličje zloglasnom vođi ‘Noćnih vukova‘

Piše hina  /  01.06.2023., 12:14h

Izaslanik čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika sastao se u Rusiji s vođom zloglasne radikalne skupine "Noćni vukovi" Aleksandrom Zaldostanovom i uručio mu odličje koje mu je Dodik dodijelio zbog jačanja veza Moskve i Banje Luke.

Zaldostanov, poznat po nadimku Kirurg, predvodnik je motorističke skupine bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Pripadnici te skupine u proteklim su godinama diljem europskog kontinenta promovirali rusku nacionalističku politiku, a svojim zastrašujućim izgledom slali prijeteće poruke neistomišljenicima.

"Noćni vukovi" slove za skupinu koja je produžena ruka ruskog ekstremizma, a svoje ogranke imaju i u drugim državama poput Srbije te BiH gdje su sudjelovali u obilježavanju praznika u Republici Srpskoj poput 9. siječnja, neustavnog dana tog entiteta.

SAD ih je još u vrijeme administracije Baracka Obame proglasio odgovornim za subverzivne akcije na teritoriju Ukrajine, odnosno za potporu separatistima u Donecku i Luhansku.

Zaldostanov je na popisu osoba koje je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) označila opasnima po nacionalnu sigurnost pa mu je zabranjen ulazak u tu zemlju. To nije spriječilo Dodika da mu dodijeli odličje Republke Srpske koje je sada u Moskvu odnio zastupnik u parlamentu tog entiteta Darko Banjac.

On je u srijedu na Twitteru objavio kako se tamo u ulozi osobnog Dodikovog izaslanika sastao sa Zaldostanovom i predao mu odličje.

"Kirurg je dokazani prijatelj srpskog naroda i RS. Srbi i Rusi su bratski narod i uvijek će to biti", napisao je Banjac uz fotografije kojima je dokumetirao svoj susret sa Zaldostanovom i drugim članovima njegove skupine.

Sam Dodik u svibnju je tijekom boravka u Moskvi ponio i uručio entitetsko odličje ruskom predsjedniku Putinu kojim ga je odlikovao u siječnju.

Uz Dodika i Banjca u Rusiju je u svibnju putovao i predsjednik parlamenta RS Nenad Stevandić.

Dnevnik.ba

22. srpanj 2024 05:44