StoryEditor
član predsjedništva bih

Dodik: "Zašto poštujem Putina? Nikada nije došao u moj ured i rekao ‘uradi to i to‘, za razliku od političara Zapada"

Piše desk  /  01.12.2021., 19:48h
Dodik je u danas objavljenom intervju za talijansku La Repubblicu prokomentirao predstojeći sastanak s Putinom, ali i izgubljeni epitet "zapadnog igrača".

Govoreći o odnosu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Dodik je rekao kako ne ide u Rusiju da se nekome moli i da je razlika između Putina i zapadnih lidera u tome što ga on sluša.

"Putin nikada nije tražio od mene da uradim ili ne uradim nešto, zato ga poštujem. Za razliku od njega, političari Zapad, čak i najniži po činu, pojavljuju se u mom uredu sa željom da mi nametnu neke stvari. Putin nije kalkulant, niti špekulant", istaknuo je Dodik.

Na pitanje kako je postao čovjek Moskve, a do prije desetljeća je smatran referentnom točkom SAD, Dodik je odgovorio da su se razdvojili ali ne njegovom voljom.

"Јa sam i dalje osoba koja vjeruje u demokratske principe i slobodno tržište. Poštujem tradicionalne identitete. Ali nisam se promijenio. Јednog dana su mi došli Amerikanci i rekli: 'To i to moraš da promijeniš'. Nisam mogao prihvatiti Onaj koji istinski brani Daytonski sporazum je Milorad Dodik", rekao je Dodik.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 05:10