Article_Top_970x250

Dodik zaprijetio SDA: Donosite novu krizu za BiH

srpski član predsjedništva

Dodik zaprijetio SDA: Donosite novu krizu za BiH

sij 11, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da osporavanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH donosi novu krizu za BiH.

Dodik je ocijenio da se treba držati ranijeg dogovora da kandidata predlaže strana koja ima pravo na to, bez obzira sviđalo se to nekome ili ne.

On je naveo da nikada ne bi dozvolio da Sven Alkalaj bude imenovan u ime BiH da je smatrao da ima pravo da urušava dogovor.

"Mi ne želimo ikoga da osporavamo, poštovat ćemo prijedloge drugih strana i tražimo da se poštuju prijedlozi koji dolaze iz Republike Srpske", naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je Božović prošao sve potrebne provjere Centralne izborne komisije i Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Podsjetimo, Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH nije dala zeleno svjetlo za Božovića navodeći da ne ispunjava sve uvjete propisane Zakonom o Vijeću ministara i Poslovnikom Zastupničkog doma za imenovanje na dužnost ministra.

Od prisutnih 10 članova Komisije na sjednici Komisije od 3. prosinca četiri su bila protiv i to SDP, NS, A-SDA i PDP, četiri su bila za, PDA, DNS, HDZ i SP, i dva suzdržana SDA i SBB.

Zamjenik predsjedavajućeg navedene komisije Halid Genjac (SDA) izjavio je nakon sjednice da su potrebne dodatne međustranačke konzultacije i to zbog Božovićevih odgovora na pitanja članova Komisije.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić zakazao je 16. siječnja sjednicu ovog doma na čijem dnevnom redu je i imenovanje novog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Kandidat je Mlađen Božović, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba