StoryEditor

Dodik: "Žao mi je što je Nelson prijetio, prevario se ako misli da može"

Piše D  /  19.02.2020., 10:02h

- Imao sam večeras dobar razgovor s veleposlanikom SAD-a. Sve što je on meni rekao, ja sam uzvratio. Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao prijetnju i ne mogu da vjerujem da se upuštaju u tako nešto. Bosna i Hercegovina pripada nama, a ne njemu da on prijeti u njenoj obrani - rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Član Predsjedništva BiH smatra da se veleposlanik Nelson prevario ako misli da može da prijeti.

- Republika Srpska, kao što i oni kažu da imaju crvene linije, i mi imamo svoje. Rekao sam mu da je naša politika skromna, ali ponosita i da nećemo odustati od osnovnih principa bez obzira na to koliko SAD bile velike i oni na ovaj način iskazivali prijetnju. Žao mi je što je to učinio -rekao je Dodik.

Član Predsjedništva dodao je da je administracija SAD-a već izrekla neke sankcije, ali da "neće moći da zaustavi obranu interesa Republike Srpske" bez obzira na, kako je rekao, njihovu zaljubljenost u BiH.

- Imali smo konstruktivni sastanak i mislio sam da ćemo tako i nastaviti. Ali, sada, kada je izrečena prijetnja, to je već neka druga priča - rekao je Dodik. 

Kad je riječ o zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC), od koje se ogradila Ruska Federacija, Dodik je ponovio da to predstavlja tipično miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.

- To je tipično miješanje u unutrašnje stvari. Što njih briga za političke procese, što imaju s tim i tko im je dao mandat da to čine? Oni su sami prigrabili mandat i uljezi su u ovoj zemlji - rekao je Dodik.

On smatra da se "PIC pokušava nametnuti kao neki faktor, iako je izvan sustava i nema nikakve veze s političkim sustavom BiH, Dejtonskim sporazumom".

- U Dejtonskom sporazumu nigdje ih nema tako da nisam čitao njihovu izjavu niti me zanima - dodao je Dodik.

Upravni odbor Vijeća za provođenje mira još jednom izražava svoju bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudaca, navodi se u izjavi PIC-a kojoj se nije pridružila Ruska Federacija.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:59