Article_Top_970x250

Dodik: Zamolit ću Vučića da dio cjepiva iz Srbije dodijeli RS-u

bih bez cjepiva

Dodik: Zamolit ću Vučića da dio cjepiva iz Srbije dodijeli RS-u

sij 19, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Predsjedavajući član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za Srnu da će danas zamoliti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da dio cjepiva protiv koronavirusa dodijeli Republici Srpskoj.

"Danas ću poslati pismo Aleksandru Vučiću i zamoliti ga da jedan dio količine cjepiva dodijeli Republici Srpskoj, kako bi i RS počela s cijepljenjem. Smatram da je to neophodno, imajući u vidu da je ovdje sve izraženiji interes određenog broja ljudi za cijepljenje", istaknuo je Dodik.

On je naglasio da je Srbija, u kojoj je danas počelo masovno cijepljenje stanovništva, na najbolji mogući način osigurala cjepivo protiv koronavirusa, te da se očigledno nije oslanjala na kolektivne nabavke kao što je slučaj s BiH.

"Republika Srpska je uplatila više od šest milijuna KM za cjepiva putem zajedničkog programa posredstvom institucija BiH, a ta cjepiva još ne stižu niti ima naznake kada će stići", rekao je Dodik.

Dodik smatra da je od zemalja koje su uspjele cijepiti značajan dio svog stanovništva, krajnje nekorektno da se na ovaj način odnose prema zemljama kao što je BiH.

On je naglasio da je ogroman uspjeh koji je Srbija postigla u vezi s osiguravanjem različitih cjepiva, te da u tom pogledu, kako je kazao, može biti zemlja lider.

Dodik je istaknuo da je sistem COVAX očigledno u kolapsu, te da nitko nema informacije kada će cjepiva stići u BiH.

"O tome može samo da se nagađa, daju se okviru koji su široki i veliki. Mislim da to nije pošteno prema BiH i svim njenim građanima. Neuspjeh u tome govori koliko su te zajedničke nabavke bile pogrešna priča", ocijenio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da je na ovaj način onemogućeno da se različiti faktori i subjekti u RS-u, poput resornog ministarstva, pojave kao kupac cjepiva.

"Umjesto toga, natjerali su nas u taj zajednički program koji uopće ne funkcionira i predstavlja branu za uspješnu nabavku cjepiva", zaključio je Dodik, prenosi Srna.

Dnevnik.ba