StoryEditor

Dodik: Zalagat ću se za odlazak visokog predstavnika iz BiH

Piše D  /  20.11.2018., 03:11h

‘‘Konstatiram da smo imali najbrži mogući dogovor da ja budem predsjedavajući u novom sazivu i o tome vas informiram. Zahvaljujem se kolegama, moj mandat traje osam mjeseci. Kako redoslijed kaže, doći će i druga dva člana na red‘‘, poručio je on.

Poručio je da mu nije namjera bilo kome činiti štetu.

"Posebna mi je čast danas ovdje u društvu s kolegama preuzeti dužnost člana Predsjedništva BiH nakon općih izbora. Moja osnovna baza jest RS, ja dolazim kao predstavnik RS i srpskog naroda i borit ću se da s drugim članovima Predsjedništva BiH vratim položaj i dimenzije kakve trebaju biti. Nije mi namjera bilo kome činiti bilo kakvu štetu ili nešto što bi spriječilo bilo kojeg Hrvata ili Bošnjaka u razvojnom projektu. Želim da napravimo suradnju koja se može pokazati kao djelotvorna. Davno smo se odmaknuli od vremena kada smo ratovali, ovo je ozbiljna prilika da napravimo iskorak i napravimo demokratsko društvo. Moja politika će se zasnivati na poštivanju Ustava, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu‘‘, naglasio je Dodik.

Poručio je da će tražiti adekvatan tretman za Republiku Srpsku.

‘‘Mnogi ovdje znaju da ja imam dosta primjedbi na ono kako je radio Visoki predstavnik, mislim da ćemo morati imati novu raspravu na mnogim pitanjima i pokazati kompromis. Riešenja prije 15 godina su možda odgovarali, danas ne. Zalagat ću se da se ukine Visoki predstavnik u što skorijem vremenu. Mnoge odluke koje su donesene sadržavale su nametnute zakone na koje Visoki predstavnik nije imao pravo. On je uveden u BiH Aneksom 9 Dejtonskog sporazuma, prema tom Aneksu on može implementirati samo civilne dijelove sporazuma. Mislim da ćemo imati želje i volje da napravimo što bolje, ja to hoću. Tražim adekvatan tretman RS i srpskog naroda, gdje god bio. Ja sam ovdje kao predstavnik RS i Srpskog naroda da provodim politike vezane za vojnu neutralnost i odbacim bilo kakve procese da se BiH ne usmjeri na pravce koji nemaju koristi za RS‘‘, naglasio je on.

‘‘Ja ne isključujem put ka EU i to treba biti cilj BiH. Zato ću zajedno sa kolegama već na prvoj sjednici zatražiti da EU i njene strukture što prije moguće daju status kandidata za BiH. Želimo vidjeti opredijeljenje Europe.  Radit ću na tome da iz Ustavnog suda odu strane sudije, mi moramo vlast vratiti narodu. Sad ću morati i hoću sa svojim kolegama zajedno razmatrati i donositi odluke. Ne bih prihvatio ovu dužnost da ne vjerujem u to. Ukoliko BiH ne pokaže novu dimenziju, ne vidim svoje mjesto ovdje. Nisam došao da se slikam, primam plaću, putujem po svijetu, sve sam to već vidio, nego da napravimo zajednički dogovor dva entiteta i svih građana BiH‘‘, potcrtao je on.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 05:41