StoryEditor

Dodik za tursku televiziju: "Bošnjaci su dobar narod, imam puno prijatelja među njima"

Piše D  /  24.03.2021., 09:03h

Dodik je tijekom svog gostovanja odgovarao na mnoga pitanja, između ostalih, zašto ponovno poziva na otcjepljenje entiteta Republika Srpska od države Bosne i Hercegovine i govori o mirnom razlazu.

"To je izvučeno iz konteksta i ono za šta se ja zalažem je Bosna i Hercegovina bez međunarodnog prisustva u vidu visokog predstavnika i BiH koja poštuje Dejtonski sporazum. Zemlja je zarobljena od strane međunarodne zajednice koja želi od BiH da pravi eksperiment i da ne uvažava realnost. Zalažem se za dogovor između sva tri naroda, a ako nema dogovora onda mogu i da se podijele. Mir je najvažnija riječ na Balkanu i najvažnije je da je BiH u miru", kazao je, između ostalog, Dodik u emisiji voditeljice Nafise Latić.

Na pitanje zašto je nedavno izjavio da su Bošnjaci nesretan narod Dodik je kazao da je to zato jer nemaju adekvatnu političku elitu koja bi se zalagala za svoj narod i radila u njegovom interesu.

"Bošnjaci su dobar narod i imam mnogo prijatelja Bošnjaka, kao što imam i loših Srba oko sebe. Pomalo je nesretan jer ih njihove političke elite drže na stereotipima", dodao je Dodik.

Dodik je govorio i o bliskoj suradnji između Turske i BiH te o aspektima na kojima misli da treba još unaprijediti suradnju.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 07:12