StoryEditor
srpski član predsjedništva

DODIK ZA RT: Oni hoće da nismo Srbi već samo građani, kako bi postali "pozitivci". To se neće desiti!

Piše desk  /  02.08.2022., 19:04h

Zapadne zemlje nisu uspjele stabilizirati društvo u BiH niti će to uspjeti, jer žele da to učine na nerealnoj osnovi, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i poručio da Srbi neće odustati od svog identiteta.

Dodik je u intervjuu za RT rekao da je utjecaj Rusije na Balkanu pitanje za debatu, te da, ako netko ima utjecaja, to su Engleska, Njemačka i SAD, koje 30 godina nakon rata, usprkos njihovom utjecaju i prisustvu, nisu uspjele stabilizirati ovo društvo.

- Oni hoće da nam kažu da nismo Srbi, već samo građani, kako bismo odustali od svog nacionalnog identiteta, našeg jezika, azbuke, kulture, zemlje, republike, kako bi postali "pozitivci" po njihovom mišljenju. To se neće desiti - poručio je Dodik, prenosi Srna.

Dodik je podsjetio da su mu Velika Britanija i SAD uvele sankcije, ali je naglasio da je to "više problem za njih, tako arogantne i moćne koji misle da smo mi mali".

- Mislim da kada se radi o politici, pitanje je uvijek da li se ponašaš dostojanstveno ili ne. Niko ne voli da ga vide kao kukavicu, a ja sigurno to nisam - naglasio je Dodik.

Kada se radi o zapadnim sankcijama Rusiji, Dodik je naglasio da je očigledno da su te mjere bile ozbiljan politički neuspjeh i da su nanijele više štete ekonomiji i životnom standardu ljudi u zapadnim zemljama, naročito u EU.

- Vidjeli smo da je to donijelo dosta nestabilnosti vladama, mnoge od njih su sada nestabilnije. Mislim da je Vlada Republike Srpske sada stabilnija od vlada u mnogim europskim zemljama - izjavio je Dodik.

Dodik je naveo primjer vlade njemačkog kancelara Olafa Scholza, koji je, prema njegovim riječima, "zarobljen u lobiju Zelenih" koji uvode vlastitu agendu i odbijaju ruski gas, što ugrožava čitav industrijski razvoj i pojedina pitanja vezana za Vladu Njemačke.

Srpski član Predsjedništva BiH naveo je nekoliko primjera nestabilnosti u vladama u članicama EU, od predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, koji je izgubio većinu u parlamentu, do britanskog premijera Borisa Johnsona, koji već pada s vlasti, zatim premijera Italije Maria Draghia, koji je podnio ostavku na toj funkciji.

Dodik smatra da je čak i Vlada Austrije veoma nestabilna, te da je jedina stabilna vlasti u EU Vlada Mađarske, koju prevodi premijer Viktor Orban.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 21:59