StoryEditor

Dodik: ‘Za događaje u Srebrenici ne može se primijeniti termin genocid‘

Piše D  /  12.06.2021., 11:06h

Na razini države BiH još nema Zakona o negiranju genocida.

U Banjoj Luci je entitetska vlada primila Izvještaj samozvane Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u razdoblju od 1992. do 1995. godine, pišu 24sata.hr.

Termin genocid u Izvještaju ne postoji, ali postoji podatak da je u Srebrenici stradalo, kako se tvrdi, najviše 3500 Bošnjaka i 2000 Srba. Ove podatke predstavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Za njega je ovo jedan od najvažnijih dokumenata jer su, kako kaže, događaji u Srebrenici predstavljeni spekulativno.

- Najvažnija stvar ovog izvještaja je činjenica da se na događaje u Srebrenici ne može primijeniti termin genocid i da to ova komisija odbacuje jer smatra da nema elemenata po važećim kvalifikacijama - rekao je Dodik.

Kvalifikacija genocida je dio sotonizacije Srba, ističe Dodik i poručuje kako SAD, kao ni Velika Britanija nemaju rezoluciju o zabrani negiranja genocida, a to se pokušava nametnuti zemljama Zapadnog Balkana.

- Meni je drago što Republika Srpska stoji čvrsto na stanovištu da trajno odbaci bilo kakvu kvalifikaciju te vrste. Nije ovdje počinjen genocid, ne možete od nas to očekivati da priznamo, a da je, naravno, sve to točno ne bi morali Srbe nagoniti na to. Srbi su narod koji ima odgovornost i to bi priznali da se dogodilo - dodao je Dodik. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:24