StoryEditor
predsjednik rs

Dodik za bojkot izbora zbog nametanja izmjena Izbornog zakona ako to podrži oporba

Piše desk  /  21.05.2024., 13:57h

Očekivano, oporba u Republici Srpskoj nije se odazvala sastanku u Narodnoj skupštini Republike Srpske kako bi podijelila odgovornost oko daljnjih poteza vezanih uz raspisivanje izbora i sudjelovanje na njima, ali i mogućeg bojkota koji ne isključuju vladajuće stranke u Republici Srpskoj zbog nametanja izmjena Izbornog zakona i davanja dodatnih ovlasti aktualnom kompromitiranom sazivu Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Čelnik Republike Srpske Milorad Dodik je nakon povratka iz Beograda, gdje je sudjelovao na okupljanju srpskih dužnosnika uoči odlaska predsjednika Aleksandra Vučića u New York, gdje će se usprotiviti prihvaćanju rezolucije o Srebrenici, izjavio kako se njegova stranka SNSD odazvala pozivu na sastanak jer je "zainteresiran za sudbinu Republike Srpske".

- Normalno je da postoje različita mišljenja o mnogim pitanjima, ali okupili smo se oko nacionalnog pitanja - rekao je Dodik nakon sastanka i uputio oštre kritike oporbi. Ponajprije SDS-u i PDP-u, strankama koje su već najavile sudjelovanje na izborima po pravilima koja je nametnuo visoki predstavnik. Dodik je ocijenio kako se oporba ponaša kukavički jer nije došla na sastanak.

- Očigledno ih ne zanimaju građani Republike Srpske. RS će obraniti svoj ustavni položaj i imamo pravo birati i biti birani. Znali smo da oporba neće doći na sastanak jer nije homogenizirana oko zajedničkog programa, već oko programa koji su nametnuli strani veleposlanici - istaknuo je Dodik.

Dodao je kako su solidarnost i zajedništvo ključni čimbenik opstanka Republike Srpske.

- Ali neki su spremni prihvatiti nametanja neizabranog stranca koji želi diktirati izborni proces. Kao predsjednik SNSD-a zalažem se za bojkot izbora pod uvjetom da to bude rezultat konsenzusa predstavnika svih političkih stranaka u Republici Srpskoj - istaknuo je Dodik.

Naglasio je kako je namjera sastanka bila da se s predstavnicima oporbenih stranaka izgradi zajednički stav po pitanju izlaska na lokalne izbore.

- Oporba je prihvatila podaništvo Schmidtu i političkom Sarajevu - istaknuo je Dodik.

Vladajući će konačnu odluku o sudjelovanju na izborima donijeti na današnjem sastanku, a kritike oporbi uputili su i drugi predstavnici stranaka na vlasti. Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić potvrdio je da će konačna odluka o nastupu na lokalnim izborima biti donesena na sastanku vladajuće koalicije.

- Smatramo da naši kolege iz oporbe koji se nisu odazvali sastanku od početka rade s Christianom Schmidtom i pojedinim veleposlanicima - naveo je Stevandić na konferenciji za novinare. Naveo je kako oporba želi iskoristiti resurse Središnjeg izbornog povjerenstva kako bi mijenjala volju naroda.

- Čak su nam uputili uvredljive konotacije odmah nakon što smo uputili poziv za sastanak - objasnio je Stevandić. Dragan Đurđević, predsjednik Srpske radikalne stranke "Dr. Vojislav Šešelj", izjavio je da Republika Srpska mora imati svoj Izborni zakon i da Središnje izborno povjerenstvo BiH ne zaslužuje provoditi izbore na razini lokalnih zajednica i za zastupnike Narodne skupštine Republike Srpske.

Problem u SIP-u

- SIP je pokazao da loše radi. Riječ je o skupini ljudi koji nikome ne podnose račune, a sada imaju velike ovlasti. Mišljenja sam da sljedeće izbore treba provoditi Republičko izborno povjerenstvo prema Izbornom zakonu Republike Srpske - rekao je Đurđević na konferenciji za novinare u Banjoj Luci nakon sastanka predstavnika političkih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj, koje imaju zastupnike u parlamentu i vijećnike u lokalnim skupštinama. Visoki predstavnik Christian Schmidt nedavno je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH. Ove izmjene, kako su naveli iz OHR-a, imaju za cilj postizanje poštenijih i transparentnijih izbora u BiH, uključujući uvođenje skenera, identifikacije birača i pravilnijeg načina brojenja glasova. Vlasti RS-a su, međutim, odbacile ove izmjene jer ga deklarativno ne priznaju i smatraju neprihvatljivim da se zakoni mijenjaju na ovaj način. Umjesto toga RS planira donijeti vlastiti entitetski Izborni zakon kako bi ubuduće provodio izbore. Procedura je, međutim, zastala u Vijeću naroda Republike Srpske, gdje su bošnjački izaslanici ovo pitanje proglasili vitalnim interesom, pa će prijedlog entitetskog Izbornog zakona ići na pravorijek Ustavnog suda Republike Srpske.

Dnevnik.ba

22. srpanj 2024 20:21