Article_Top_970x250

Dodik: Vratiti se izvornom Daytonu

video

Dodik: Vratiti se izvornom Daytonu

sij 20, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da BiH može živjeti samo ukoliko se vrati izvornom Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu, dok će u suprotnom biti zemlja "po volji međunarodnih kriminalaca kakav je bio i nekadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown".

Dodik je istaknuo da sve što su uradili visoki predstavnici mora biti vraćeno u okvir Ustava, dok u protivnom o sudbini BiH "trebaju brinuti oni koji je žele ovakvu kakva jest".

- Sve ono što su radili visoki predstavnici u pogledu kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma neće biti održivo, što mora znati i međunarodna zajednica. Neka poduzimaju što hoće, a mi ćemo poduzimati ono što mislimo da treba. Sve što su uradili visoki predstavnici mora biti vraćeno u ustavni okvir - rekao je novinarima Dodik.

Ponovio je da je Ashdown svojevremeno došao u BiH s namjerom da lobira za muslimansku stranu i da je dobro što sada na vidjelo izlaze dokumenti o njegovim nečasnim radnjama.

- On je bio zlotvor koji je zloupotrijebio međunarodno pravo. Da je bilo pravde i prava odgovarao bi za kršenje međunarodnog prava, kao i prava jednog naroda. Ovo samo potvrđuje da smo bili u pravu kada smo mu se suprostavili i što tražimo da njegove odluke moraju biti poništene. Ovaj proces ne smije prestati i moramo se okupiti oko ovoga - istaknuo je Dodik.

Podsjetio je da je Ashdown, dok je boravio u BiH, kupio kuću od muslimanskog generala za 100.000 KM, a kada je odlazio prodao je za dva milijuna KM.

- Ovdje je riječ o klasičnoj korupciji i plaćanju za usluge koje je Ashdown činio u BiH - ocijenio je Dodik.

Dnevnik.ba