StoryEditor

Dodik: Visoki predstavnik godinama manipulira situacijom, pokušava okriviti RS za sve

Piše D  /  19.10.2019., 04:10h

Dodik je rekao na batajničkom aerodromu, uoči početka vojne vježbe "Sloboda 2019", da će s Medvedevim razgovarati i o drugim vidovima suradnje.

"Republika Srpska ima namjeru da se pridruži gasovodu "Turski tok". To zavisi od toga kada će plinovod stići u Srbiju, onda će, naravno, da krene i u RS", rekao je Dodik, prenosi N1.

On je naveo da su predstavnici ovog bh. entiteta s rukovodstvom "Gazproma" ranije dogovorili određene aranžmane, o čemu će, također, danas razgovarati s Medvedevim.

Član Predsjedništva BiH je napomenuo da će s ruskim premijerom razgovarati i o drugim vidovima suradnje, uključujući i ekonomsku.

"Upoznat ću ga s političkom situacijom u Bosni i Hercegovini i RS, izazovima i problemima koji su nastali u vezi sa neformiranjem vlasti godinu dana nakon izbora", rekao je Dodik, koji će s Medvedevim razgovarati i o situaciji u Ruskoj Federaciji, te planovima Rusije za ekonomsku i svaku drugu suradnju.

Dodik je rekao da je činjenica da Srbija i Rusija već duže vrijeme imaju odličnu suradnju, koja je važna i sa stanovišta Kosova.

"Pozicija Rusije se pokazala kao neutralna. Oni podržavaju lokalne strukture vlasti i ne miješaju se u unutrašnja pitanja, imaju svoje vojno-političke prioritete i Rusija nije priznala Kosovo", rekao je Dodik.

Govoreći o BiH, Dodik je ponovio da Rusija stoji iza Daytonskog mirovnog sporazuma i da je njena pozicija oko toga više puta jasno priopćena i dokazana kroz duži vremenski period.

"Zahvaljujući Rusiji imamo priliku da se čuje i naša strana u Vijeću sigurnosti. Visoki predstavnik godinama manipulira s predstavom te situacije, najčešće ignorira tu situaciju i pokušava okriviti Republiku Srpsku za sve i svašta. To neće izostati ni ovaj put krajem ovog mjeseca ili početkom idućeg kada ponovo Vijeće sigurnosti na dnevnom redu ima situaciju u BiH. Mi se pripremamo da napišemo jedan izvještaj kao i do sada i da ga dostavimo, prije svega, našim prijateljima, ambasadoru Ruske federacije. I to je pitanje o kojem ću razgovarati s premijerom", kazao je Dodik, prenosi N1.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:48