Article_Top_970x250

Dodik: Verbalni sukobi neće ugroziti mir u BiH, RS nema plan za secesiju

srpski član predsjedništva bih

Dodik: Verbalni sukobi neće ugroziti mir u BiH, RS nema plan za secesiju

velj 27, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je danas da teški verbalni sukobi neće ugroziti mir u BiH, da u RS nema nijednog plana za secesiju te da želi izvorni Daytonski sporazum.

-Ne pozivamo na rat i sukobe. Nikakvog rata neće biti. U RS nema nijedan plan za secesiju. RS nije donijela nijednu odluku te vrste. Secesije nema u dokumentima RS-a, ali ima naravno razgovora o tome. Ne želimo nikakvu destabilizaciju, a naš legitiman cilj je da RS vratimo izvorne nadležnosti - ustvrdio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Kritizirao je jučerašnje izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića, SBB Fahrudina Radončića i DF-a Željka Komšića, navodeći da su to bili "napadi na RS i Srbiju i njenog predsjednika Aleksandra Vučića...“, koji, kako kaže, nisu remetilački faktor, kako se to želi predstaviti i da takve izjave odbacuje.

-BiH je duboko podijeljeno društvo, jer se ne uvažavaju svi na isti način, a međunarodna zajednica je ovdje na fonu bošnjačke politike. Dva naroda, Srbi i Hrvati, su nezadovoljni, a ne možete graditi državu na majorizaciji... -ustvrdio je Dodik..

Ponovio je da u Domu naroda parlamenta BiH neće biti usvojen Zakon o prestanku mandata Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH u sadašnjem sastavu, koji je predložio zastupnik SDS-a Dragan Mektić.

Tvrdi da će RS povući suglasnost za formiranje VSTV-a, a isključio je mogućnost korištenja "bonskih ovlasti “ visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, koji je rekao da je Dodik prešao "crvenu liniju“ navodeći da neće poštivati odluku Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu.

Dodik je ponovio nezadovoljstvo zbog, kako je rekao, štetnih odluka Ustavnog suda BiH po RS, te dodao da ostaju na snazi zaključci Narodne skupštine RS-a u vezi s radom te bh. pravosudne institucije, kritizirajući oporbu u RS-u da je od njih odustala.

Dnevnik.ba