Article_Top_970x250

Dodik: Važno je da izbori budu pošteni; Čović: Što prije transformirati Ured visokog predstavnika

spomenut i treći entitet

Dodik: Važno je da izbori budu pošteni; Čović: Što prije transformirati Ured visokog predstavnika

pro 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: BHRT

U Mostaru je održan sastanak izaslanstava HDZ-a BiH i SNSD-a s glavnom točkom dnevnog reda – lokalnim izborima u Mostaru, ali i drugim aktualnostima u političkom životu BiH.

Predsjednici stranaka Dragan Čović i Milorad Dodik istaknuli su kako imaju zavidnu razinu usuglašenih stavova i dobru suradnju, ponovivši kako su zadovoljni rezultatima izbora u ostalim izbornim jedinicama, javlja BHRT.

Izbori u Mostaru održavaju se prvi put nakon 12 godina, a SNSD i SDS na njih izlaze sa zajedničkom koalicijom nazvanom „Ostajte ovdje“.Dodik Milorad

Foto: BHRT

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pozvao je Srbe u Mostaru da podrže zajedničku listu “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” kako bi u Gradskom vijeću konačno imali svoje autentične predstavnike.

“Naša namjera je animirati Srbe da se uključe i daju svoj glas onima koji okupljaju autentične predstavnike da bismo imali svoje predstavnike i da s partnerima pregovaramo o sudjelovanju u vlasti”, rekao je Dodik novinarima u Mostaru nakon sastanaka s Draganom Čovićem.

Dodik je rekao da će SNSD razgovarati sa svim političkim akterima o izborima  u Mostaru, podsjetivši da Srbi nisu sudjelovali o dogovorima o izborima u ovom gradu, ali da su prihvatili predložene uvjete i da sada treba dogovarati niz tehničkih stvari.

“Nakon ovih izbora usmjereni smo na Mostar. Važno je da se izbori u Mostaru održe u fer i poštenim uvjetima i da ljudi glasaju”, rekao je Dodik.

Istaknuo je da je SNSD načinio zajedničku listu i da ima ambiciju biti “vidljiv” u Mostaru.

“Imamo ambiciju biti vidljivi u Mostaru i pokušati nešto uspjeti, ako ne onda ćemo dogovarati s partnerima kako ćemo nastupati. Ovo moraju biti fer i pošteni izbori”, poručio je Dodik.

Upitan da prokomentira izjave visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, Dodik je poručio da je o Inzku već rekao sve što je imao i da je naziv na ploči Sveučilišta na Palama pitanje te institucije.  

“Više je napravio zla nego koristi. Možda je na početku bilo koristi, ali su napravili kasnije koncept suprotan Daytonu. BiH se može jedino graditi na konstitutivnosti tri naroda i dva entiteta, a možda i tri”, poručio je Dodik.

Naglasio je da vijeće za provođenje mira u BiH (PIC) samo sjedi i razmatra stvari koje se njih tiču i da već godinama ne čita njihov komunike.

“Odavno su prestali upravljati zemljom kako su naučili i više nema stranog centra koji može pretendirati da bude poslušan”, rekao je Dodik.Dragan Covic

Foto: BHRT

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da je došlo vrijeme da se transformira ured visokog predstavnika u BiH.

Kazao je da je na sastanku izaslanstava SNSD-a i HDZ-a bilo govora o rezultatima lokalnih izbora u BiH, o lokalnim izborima u Mostaru, ali i o radu Vijeća ministara i usvajanju proračuna institucija BiH za sljedeću godinu.

Čović je naglasio da dvije stranke aktivnosti na velikom broju važnih pitanja vode zajedno.

“Kratko sam ga upoznao s našim ambicijama u gradu Mostaru, što mislimo uraditi za izbore da proteknu u najboljem redu, da dobijemo 35 vijećnika i ambiciju HDZ-a da ima potencijala dobiti svog gradonačelnika”, kazao je Čović nakon sastanka s Dodikom.

Izaslanstvo SNSD-a, koje je predvodio Dodik, činili su i član Izvršnog odbora Zoran Tegeltija, generalni tajnik SNSD-a Luka Petrović i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Mostar Mladen Krnjeušić.

U izaslanstvu HDZ-a BiH, osim Čovića, bili su i član Predsjedništva HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slaven Zeljko i nositelj liste HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Mostara Mario Kordić.

Dnevnik.ba