StoryEditor

Dodik: Ustavni sud je monstrum institucija koja će doći glave cijeloj BiH

Piše D  /  04.06.2020., 06:06h

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Ustavni sud BiH dužan da ocijeni da li je odluka Središnjeg izbornog povjerenstva o prolongiranju lokalnih izbora donesena u skladu sa Ustavom i zakonu, navodeći da zakon jasno kaže da se izbori mogu prolongirati do 30 dana i da to nikako ne može biti 40.

Dodik je konstatirao da je ta odluka SIP-a nezakonita, te da je čuo da će se Ustavni sud proglasiti nenadležnim prilikom odlučivanja o apelaciji koju je u vezi sa prolongiranjem izbora podnio SNSD.

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da Ustavni sud ima svoju ulogu i da ta institucija postoji u Ustavu BiH, ali da su često zloupotrebljavali svoju nadležnost.

- Nigdje u svijetu nema Ustavnog suda kakav je ovaj u BiH koji je surogat i monstrum. O ustavnosti i zakonitosti neke odluke sasvim je legitimno da se zatraži mišljenje Ustavnog suda - rekao je Dodik za Televiziju Al Jazeera, dodavši da se u Ustavnom sudu obično proglase nenadležnim u stvarima o kojima treba da odlučuju, prenosi Srna.

On je ocijenio da je to "monstrum institucija koja će doći glave cijeloj BiH".

Na pitanje da li njegove izjave o Ustavnom sudu predstavljaju pritisak na pravosuđe, Dodik je odgovorio da oni vrše pritisak na narod jer krše Ustav i zakone.

Upitan da li se u Predsjedništvu kao instituciji nadležnoj za vanjsku politiku mogu dogovoriti o pitanjima iz te oblasti, Dodik je rekao da je on srpski član Predsjedništva iz Republike Srpske i da predstavlja bazične stavove Srpske.

- Republika Srpska je fokusirana na funkcioniranje Predsjedništva u skladu sa Ustavom. Predsjedništvo ne funkcionira u skladu sa Ustavom jer su mu putem zakona razgrađena i minimizirana ustavne ovlasti do nivoa ‘engleske kraljice‘ da se pojavljuje jednom do dva puta u političkom životu - rekao je Dodik.

On je naglasio da je sve mimo Ustava preneseno na neke druge institucije, te da je odlukama visokog predstavnika i onima koje je donosila Parlamentarna skupština BiH razgrađena uloga Predsjedništva.

- Od svih poslova koje sam radio ovo mi je najdosadniji - rekao je Dodik i dodao da veleposlanstva i veleposlanici nekih zemalja u BiH imaju veću snagu od Predsjedništva BiH.

Govoreći o europskom putu BiH, Dodik je naveo da europske integracije nisu sporne i da one ostaju, ali da se Predsjedništvo i u toj oblasti pokazalo neefikasno.

- Sada smo dobili daleko teže uvjete. Imamo 14 uvjeta i neki od njih koče BiH na putu ka EU - konstatirao je Dodik.

Dodik je poručio da nije protiv BiH, ali da ona mimo Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava ne može živjeti.

- To se pokazuje sve ovo vrijeme. Moramo pronaći realan odnos u kome ćemo svi sve uvažavati i pokušati nešto da uradimo- rekao je Dodik i dodao da su, ukoliko toga ne bude, moguće različite varijante - i da "Bosna preživi, ali i ona da ne preživi".

- BiH je moguća kao zemlja tri konstitutivna naroda, a ako inzistiramo na priči o građanskoj BiH to je podvala i to je nemoguće - naglasio je Dodik.

Na pitanje hoće li se povući sa funkcije lidera SNSD-a na kojoj je 18 godina i hoće li tu dužnost nekome prepustiti, Dodik je rekao da će biti predsjednik stranke sve dok ga budu birali njeni članovi.

- Mislim da sam u najboljim godinama za politiku bez obzira što sam nekima dosadio - rekao je Dodik i poručio da njegove najbolje političke godine tek dolaze.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 14:50