StoryEditor

Dodik upozorio Merkel i Macrona: Zvizdiću je istekao mandat, nema ovlasti predstavljati BiH

Piše D  /  25.04.2019., 09:04h

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je pismo njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, domaćinima susreta u Berlinu 29. travnja, u kojem ističe nezadovoljstvo zbog činjenice da je kao predstavnik BiH na događaj pozvan predsjedatelji Vijeća ministara BiH u tajničkom mandatu Denis Zvizdić.

Dodik je prvenstveno pohvalio ideju održavanja sastanka u Berlinu 29. travnja istaknuvši kako se on dešava u ključnom momentu i u vrijeme velikih iskoraka zemalja regija koje žele postati članice Europske unije, prenosi Klix.

Dodik je pozdravio pozivanje šefova država i šefova vlada država regije na spomenuti visokorangirani susret, ali sa negovodavanjem aludira kako Bosna i Hercegovinu na ovom skupu treba predstavljati Predsjedništvo BiH, a ne predsjedavatelj Vijeća ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić.

"Zvizdić nema ovlasti Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavljati zemlju na ovako važnom skupu. Stoga moram izraziti duboko razočarenje činjenicom da je Zvizdić pozvan na ovaj skup u ime BiH. Ovo destabilizira i unutarnju situaciju u BiH i predstavlja direktno kršenje Ustava BiH. Zvizdićev mandat na mjestu predsjedatelja Vijeća ministara istekao je nakon izbora održanih u listopadu prošle godine i njegovo pozivanje na ovaj skup predstavlja mogućnost još većih špekulacija uz činjenicu da novo Vijeće ministara nije izabrano ni šest mjeseci nakon proteklih izbora", piše predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik u pismu naglašava odredbe Ustava BiH po kojima je Vijeće ministara pomoćno tijelo Predsjedništva BiH i s tim u vezi činjenicu da vanjsku politiku u BiH vodi isključivo Predsjedništvo BiH.

"Čak i da zanemarimo ove nemale probleme legitimiteta gospodina Zvizdića moram da vas upoznam s činjenicom da je Vijeće ministara, s kojim Zvizdić rukovodi u tehničkom mandatu, tražilo od Predsjedništva BiH da se između BiH i Srbije postave razne žičane zapreke i ograde zbog migranata koji iz Srbije prelaze u BiH. Predsjedništvo je odbilo ovaj prijedlog. To bi, da je prihvaćeno, imalo ogromnu političku štetu, ugrozilo regionalni ekonomski prostor i samu slobodu kretanja kapitala i roba, a bitno devalviralo napore i postignuća Srbije u rješavanju migrantske krize"

On potom naglašava da je Predsjedništvo BiH trenutno jedini legitimni organ na nivou BiH, formiran nakon izbora i da "efikasno funkcionara" dodavši da ovakva praksa sa Zvidzićem može da ugroziti i samo funkcioniranje predsjedništva BiH.

Niži nivoi, koji prema Ustavu Bosne i Hercegovine uključuju Parlament, Vijeće ministara i entitete, mogu zauzeti stav prema određenom pitanju, ali nemaju nadležnost u ime BiH donositi odluke. U svjetlu potrebe da zajedničkim naporima i u punom kapacitetu donositelja odluka nastavimo proces ekonomskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, srdačno vas pozdravljam i izražavam duboku osobnu opredijeljenost za nastavak procesa reformi koje će Bosnu i Hercegovinu primaći svom aktuelnom vanjskopolitičkom cilju - sticanju kandidatskog statusa, te u skladu sa navedenim, radujem se susretu Predsjedništva BiH s vama", zaključuje se u pismu.

Podsjećamo, Merkel i Macron organiziraju krajem travnja u Berlinu konferenciju na koju su pozvane zemlje zapadnog Balkana, kao i Hrvatska, Slovenija te predstavnici Europske komisije, priopćeno je u srijedu navečer u Berlinu.

Glavne teme razgovora trebale bi biti stabilnost i povoljan razvoj regije.

Njemačka i Francuska su pokretači tzv. Berlinskog procesa koji je započeo 2014. u cilju stabilizacije sigurnosti i poboljšanja političkih i gospodarskih odnosa među zemljama zapadnog Balkana, među kojima su Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:28