SARAJEVO, 30. rujna - Susret predsjedavatelja i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, Šefika Džaferovića i Milorada Dodika s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen koja boravi u posjeti BiH počeo je danas u Sarajevu.FOTO: FENA/ALMIR RAZIć -
StoryEditor
lažno predstavljanje

Dodik upozorio europske dužnosnike: Komšić na summitu istupa u osobno, ne u ime BiH

Piše desk  /  04.10.2021., 18:09h
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je pisma predsjedniku Europske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, premijeru Slovenije Janezi Janši u kojem je, povodom Samita EU-Zapadni Balkan, koji će biti održan 6. listopada na Brdu kod Kranja, naveo kako "BiH nije donijela odluku o sudjelovanju na ovom skupu, niti je imenovala delegaciju i definirala platformu".

Ukazavši na značaj ovog samita za budućnost regiona i BiH, kao i na to “da će se usvajati platforma o kojoj nitko u BiH nije zauzeo stav”, Dodik je naglasio da je to u direktnoj nadležnosti Predsjedništva BiH, ali da uopće nije zakazana sjednica na kojoj se o svemu tome trebalo razgovarati.

“U skladu s tim, svaki vid sudjelovanja na bilo koji način smatramo kršenjem Ustava BiH i poslovnika o radu Predsjedništva BiH”, poručio je Dodik i podsjetio da su sva vanjskopolitička pitanja u direktnoj nadležnosti Predsjedništva BiH i o svakom pitanju potrebno je postići konsenzus u skladu s Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

S obzirom da je predsjedatelj Željko Komšić najavio svoj odlazak na Samit “iako nisu provedeni neophodni zakonski uvjeti predviđeni Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH”, Dodik je zaključio da prema Poslovniku, Ustavu i zakonskim regulativama kojim se uređuje rad Predsjedništva i pojavljivanje članova na skupovima regionalnog i međunarodnog karaktera potrebno je sazvati sjednicu Predsjedništva BiH da bi se konsenzusom donijela odluka o delegaciji koja će predstavljati BiH na tim skupovima.

“Budući da je ovaj put izostala zakonom predviđena procedura sazivanja sjednice, ponašanje Komšića je protupravno i grubo kršenje postojećih zakonskih okvira u vezi s nadležnostima Predsjedništva BiH te da je o tome potrebno raspraviti i izjasniti se”, istakao je Dodik, prenosi Srna.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je u pismu Von der Leyen i Michelu naglasio da je vjerovao da je razumjela i shvatila kako funkcionira Predsjedništvo BiH kao kolektivni organ od tri člana i da taj organ odlučuje konsenzusom, ali da sada “vidi da to sve nije tako, te da još vjeruje da je loše savjetovana kada je na predstojeći Samit EU-Zapadni Balkan pozvan samo Komšića”.

“Na ovaj način su Vas direktno stavili u funkciju rušenja BiH i Dejtonskog sporazuma na čemu oni počivaju, a najviše Ustav BiH. Ovaj jednostrani pristup samo doprinosi raspadu BiH i svi akteri koji to podržavaju – podržavaju samo raspad. Nažalost, svjedoci smo situacija kada neki dužnosnici zloupotrebljavaju međunarodne forume, događaje i sastanke različitih tijela iznoseći neusklađene i neovlaštene izjave koje ne odražavaju stav svih relevantnih aktera u BiH”, konstatirao je Dodik.

On je poručio da Komšić u ovom slučaju izlaže samo osobne ili stavove svoje stranke, ali ni pod kojim okolnostima ne treba smatrati da je takva izjava data u ime države.

“Zlonamjerna politička mantra, za koju se očekuje da će biti predstavljena u govoru Željka Komšića, u više navrata ističući dvije od tri etničke pripadnosti kao pokretač svih problema u BiH, jednostavno je neistinita i odražava konstantnu praksu zamjene teza. Posljedično, ukupna politička situacija u BiH je nestabilna, a ovu nestabilnost podržava i međunarodna zajednica koja odlučuje zatvoriti oči pred pokušajima poput pisama ovog sadržaja”, naglasio je Dodik.

On je u pismu Michelu kazao da “delegacija koja će prisustvovati samitu EU-Zapadni Balkan navodno u ime BiH ni u kom slučaju nije delegacija BiH koju su odobrile i ovlastile nadležne institucije i prema propisima koji su na snazi u BiH, na bilo kojem nivou”.

Član Državnog predsjedništva podsjetio je Michela da BiH ima složenu izbornu strukturu, a u ovom trenutku vrlo složenu političku situaciju uzrokovanu “jednostranim, nedemokratskim akcijama nekih predstavnika međunarodne zajednice”.

U pismu Janši, Milorad Dodik je ukazao da je stanje u BiH više nego složeno, a da se ta situacija još više pogoršava ovakvim slučajevima, kada “Komšić ne traži odluku Predsjedništva BiH koja je neophodna za sudjelovanje u ime BiH”.

“Uvaženi predsjedniče Vlade, ovo se dešava u kontinuitetu i dovodi do raspada BiH kao državne zajednice”, istaknuo je Dodik i izrazio nadu da će premijer Slovenije, kao domaćin skupa, obratiti odgovarajuću i ozbiljnu pozornost na “nezavidnu situaciju koja je uzrok ovog pisma”.

Pisma iste sadržine Milorad Dodik je uputio i svim šefovima država EU i zemalja Zapadnog Balkana, priopćeno je iz Ureda člana Predsjedništva BiH.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2021 20:02