Article_Top_970x250

Dodik upoznao veleposlanike zemalja Kvinte sa stavom dužnosnika RS

reakcija na odluku ustavnog suda bih

Dodik upoznao veleposlanike zemalja Kvinte sa stavom dužnosnika RS

velj 13, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Dodik im je prenio zaključke s jučerašnjeg sastanka dužnosnika RS, odnosno da predstavnici u zajedničkim institucijama BiH obustavljaju rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH.

U Predsjedništvu BiH održan je izvanredni sastanak veleposlanika zemalja Kvinte s predstavnicima Srba u institucijama BiH.

Sastanku su prisustvovali veleposlanici Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i Italije, te šef Delegacije Evuropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler).

Prisutni su bili i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Nikola Špirić, Nebojša Radmanović, Željka Cvijanović, Mirko Šarović i Zoran Tegeltija.

Kako prenosi Srna, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, upoznao je veleposlanike zemalja Kvinte sa stavovima dužnosnika Republike Srpske nakon odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu RS.

Dodik im je prenio zaključke s jučerašnjeg sastanka dužnosnika RS, odnosno da predstavnici u zajedničkim institucijama BiH obustavljaju rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudaca, te da će ta odluka biti potvrđena na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, koja će biti održana u ponedjeljak, 17. veljače.

On je pojasnio da je ovaj zaključak uslijedio nakon odluke Ustavnog suda BiH da je član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed RS u suprotnosti s Ustavom BiH, odnosno da je Ustavni sud utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine.

Dnevnik.ba