StoryEditor
posebna sjednica narodne skupštine

Dodik: Uložio sam veto na sve što šteti Republici Srpskoj

Piše desk  /  11.04.2022., 15:03h
Nacionalizam koji dolazi s bošnjačke strane urušava ustavni sistem i institucije RS, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, na posebnoj sjednici Narodne skupštine posvećenoj vetu koji je Dodik uložio na pet odluka Predsjedništva BiH.

Što se tiče Memoranduma Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju Dodik je rekao da je veto uložio jer se radi o nelegitimnom sastavu SIP-a.

"U ovom slučaju nije sporan OEBS nego što SIP na ovaj način izabran nema legitimitet i ne želim podržati bilo kakvu mogućnost da ovaj SIP s bilo kojim pravi sporazume i na taj način produžava nezakonitost i dovodi u pitanje legitimitet izbornog procesa", rekao je Dodik, prenose Nezavisne novine.

Što se tiče točke o međunarodnom istraživanju o učenju i podučavanju, Dodik je rekao da se krše entitetske nadležnosti u polju obrazovanja, iako je naglasio da nema ništa protiv da se ove vrste testiranja provode u školama u RS. 

"Naš osnovni cilj jest da obrazovanje podignemo na viši nivo, ali sagledavajući ove činjenice smatram da naše učešće u ovim programima nema svrhu jer neće donijeti konkretne benefite, a samo bismo se izlagali nepotrebnim financijskim troškovima", rekao je Dodik i dodao da primjećuje da se radi o puzajućem prijenosu nadležnosti koje se kasnije mogu koristiti kao osnova za dalje prijenose nadležnosti.

On je naglasio da je na sjednici Predsjedništva i podržao određene točke, a neke nije podržao ali nije ulagao veto jer je smatrao da nisu štetne za interese RS.

Naglasio je i da je podržao nekoliko sporazuma i projekata koji će biti u interesu, kako je rekao, ne samo RS, već i FBiH.

"Samo našim jedinstvenim i usuglašenim stavovima o svim pitanja osiguravamo stabilan okvir razvoja RS i dostojno se zajedničkim snagama borimo za njenu dobrobit", rekao je Dodik.

Pozvao je narodne poslanike da podrže njegov veto, te je naglasio da je svoj veto uložio na osnovu mišljenja koje je dobio od nadležnih institucija RS.

Pozvao je i predstavnike opozicije da podrže njegove odluke i naglasio da RS nema skrivene namjere, već samo pokušava zaštititi svoje interese i ustavni poredak.

"RS kao naša najveća pobjeda je garant opstanka slobode našeg naroda kojem je Daytonski sporazum dao ono za što smo se mukotrpno borili, a neki dali svoje živote", rekao je on i dodao da je RS mjesto za sve koji u njoj žive.

Dodao je da je RS država koja može biti garant na ovim prostorima i budućim generacijama.

"Ne smijemo dozvoliti sebi da prava koja smo dobili budu prepuštena nekom drugom. Narednih godinu ili dvije dana će se odlučiti hoće li RS biti jača na zadovoljstvo svih nas, ili je uopće neće biti", rekao je Dodik i dodao da nije namjera da RS bude remetilački faktor, već da samo brani svoja prava.

Rekao je da opozicija može biti protiv vlasti, ali da ne smije biti protiv RS i dodao da očekuje da narodni poslanici podrže njegove odluke.

Miladin Stanić, šef Kluba SDS-a, je rekao da njegov klub uvijek podržava odluke srpskog člana Predsjedništva ako je interes ugrožen, ali da u ovim točkama to nije slučaj.

"Partijska knjižica će ubiti školstvo, a BiH je u deset posto najgorih na posljednjem testu koji je proveden među 70 zemalja o kvaliteti školstva. Ne možemo podržati ovako licemjerno održavanje posebne sjednice na kojoj će se raspravljati o ovako banalnim stvarima. Svaki put kada stvarno bude ugrožen vitalni interes bez obzira kakvi ste i što mislimo o vama mi ćemo podržati, ali morate se uozbiljiti i pozvati na dogovor i na razgovor", rekao je Stanić.

On je dodao da bi bilo važnije da se ukinu akcize i smanji porezna stopa, ali da se to nije dogodilo jer se, kako je rekao, SNSD nije uspio dogovoriti oko toga sa svojim koalicijskim partnerima u FBiH.

Dodik je rekao da se ne slaže s ovom argumentacijom i dodaje da je ovdje riječ o tome da se ne spominje RS i da se njene institucije ne uvažavaju.

"Ja ću pokretati vitalni nacionalni interes i na vremenskoj prognozi ako smatram da je interes ugrožen. A onom kome je to teško neka ne dolazi na sjednicu", rekao je Dodik.

Igor Crnadak, član Kluba PDP-a je rekao da Vlada RS ne poštuje NS RS od 10. prosinca o povlačenju suglasnosti na Oružane snage BiH, indirektne poreze i Visoki sudski i tužiteljski savjet BiH.

„Vlada je bila zadužena da odmah povuče suglasnosti, a to do danas nije uradila. Eto koliko se poštuju zaključci NS RS“, rekao je Crnadak.

Rekao je da se Dodik ponaša kao da u svijetu svi razmišljaju kako da ukinu RS.

„Da je u pitanju zloupotreba ova sjednica govori i to da u ova dva sata su govorili Dodik, Cvijanovićeva i Višković a ja sam tek drugi poslanik koji je došao do riječi. Ako ste dali nama da se izjasnimo o vašim zahtjevima, onda nas pustite da to raspravimo“, rekao je Crnadak.

Dnevnik.ba

18. srpanj 2024 22:43