StoryEditor

Dodik ukrajinskom ministru: Dostavite dokaze o vlasništvu i načinu otuđenja

Piše D  /  16.01.2021., 02:01h

Dodik poziva ministra Dmitra Kulebu da postupi u skladu s međunarodnim pravom i konvencijama na koje se poziva u izjavama za javnost.

– Kao doktoru pravnih znanosti i ministru vanjskih poslova trebalo bi mu biti poznato osnovno pravno načelo da dokazivati mora onaj koji nešto tvrdi, a ne onaj koji nešto pobija. Također, trebale bi mu biti poznate i brojne konvencije koje se tiču zaštite nacionalnih, povijesnih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, kao što je naprimjer UNESCO-va Konvencije o mjerama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza, izvoza i prijenosa svojine kulturnih dobara iz 1970. godine – ističe se u priopćenju iz Dodikovog ureda.

Također, Kuleba je optužen za laži, a ukrajinskoj strani je upućen poziv da dostavi sve valjane dokaze u skladu s Operativnim smjernica za implementaciju spomenute Konvencije, kao i da se službeno izjasni u slučaju da ne posjeduje materijalne dokaze, kojima bi potvrdila svoje navode.

U priopćenju se navodi da je, u interesu istinitog i objektivnog informiranja javnosti, kao i da bi konačno bila “stavljena točka” na ovaj “fabricirani problem”, Dodikov ured još 23. prosinca prošle godine zatražio da Veleposlanstvo Ukrajine u Sarajevu dostavi sve relevantne informacije u vezi s navodima o vlasništvu Ukrajine nad predmetnom ikonom.

– Iz ureda je eksplicitno zatraženo da Veleposlanstvo Ukrajine dostavi sve pravno valjane činjenice i dokaze kojima se potvrđuje eventualno vlasništvo nad ikonom, kao i sve dokaze koji potvrđuju navode da je predmetna ikona otuđena, uključujući informacije o načinu otuđivanja, vremenu, mjestu i vlasniku – navodi se u priopćenju.

Iz ureda naglašavaju da do današnjeg dana Veleposlanstvo Ukrajine nije dostavilo tražene informacije.

– Bazirati navode na osnovi pogrešno interpretiranih medijskih članaka i zatim javno iznositi neistine i optužbe je odraz amaterstva i nedostatka elementarnog znanja iz oblasti prava, međunarodnih odnosa i diplomacije – konstatira se u priopćenju.

U priopćenju stoji i da nijedna međunarodna institucija, pa ni Interpol, o čijoj se uključenosti najviše spekuliralo, nisu potvrdili da se predmetna ikona nalazi na bilo kakvoj listi otuđene kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina ili bilo koja druga zemlja.

Porijeklo ikone

– U posljednjih mjesec dana konstruirane su različite teorije, spekuliralo se o porijeklu ikone, iznesene su brojne optužbe na račun predsjedatelja Predsjedništva BiH bez ijednog argumenta, dokaza pa čak i indicije koja bi ukazala na to da je stvarno riječ o ukradenoj ikoni te da je ista dio „nestale“ povijesne i kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina – naglašava se u priopćenju.

Ured predsjedatelja Predsjedništva BiH još jednom je pozvao ukrajinsku stranu “da se suzdrži od iznošenja stavova koji su bazirani na neprovjerenim i nekredibilnim informacija, kao i lažnim vijestima, jer tako ruše kredibilitet institucija koje predstavljaju, obmanjuju javnost i građane i nanose ogromnu štetu bilateralnim odnosima”.

Podsjećamo, iz ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova poručili su da Ukrajina ne prihvaća jezik ultimatuma o povratku ikone iz Bosne i Hercegovine i da je pripadnost drevne ikone Ukrajini nesporna činjenica, a Tužiteljstvo te države je već pokrenulo kazneni postupak u vezi s ilegalnim izvozom relikvije.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 07:51