StoryEditor

Dodik: U Predsjedništvu BiH su nesigurni, hoće ili neće

Piše D  /  19.03.2020., 08:03h

Istaknuo je da je ovaj virus nevidljiva opasnost.

"Zato poduzimamo niz mjera, i to traži solidarnost, koja je neophodna. Vlada Republika Srpske je poduzela sve mjere, dok to ne mogu reći za Vladu Federacije BiH. Opasnost je onog trenutka kada epidemija postane masovnija, jer Domovi zdravlja ne mogu primiti veliki broj ljudi i to postaje izazov", naglasio je Dodik za RTRS.

Istaknuo je da građani Republike Srpske poštuju mjere.

"Ali primijetili smo da neke ljudi, koji su došli iz inozemstva, šetaju uokolo, dok naši građani poštuju mjere. Republika Srpska mora već danas riješiti pitanje svoje samoobrane. Nismo poraženi, ali jesmo zabrinuti. Želimo spriječiti ulazak ljudi koji su nositelji virusa i staviti ih u karantene. U Predsjedništvu BiH su nesigurni, hoće ili neće. Želim pohvaliti banjalučku lokalnu upravu koja dobro radi, ali prije svega stanovništvo koje je disciplinirano i to je najbolji dokaz koliko smo odgovorni", naveo je Dodik u emisiji Intervju RTRS-a.

Rekao je i da su dužnosnici u kontaktu s Veleposlanstvom Kine u BiH i drugim svjetskim organizacijama, te dodao da je cilj da se dobiju neophodna sredstva.

"Ponosan sam na naše ljude. Ali sada više nego ikada važi ona narodna ‘u se i u svoje kljuse‘", poručio je Dodik.

Dodik je ukazao na neodgovornost nekih zapadnoeuropskih partnera da donesu odluku da isključe zemlje izvan EU pri nabavi respiratora i medicinske opreme, što, kako kaže, govori o tome koliko im ne treba vjerovati i koliko nema solidarnosti.

"Nama je važna prevencija. U toj preventivnoj borbi mi smo ‘otkačeni‘ od EU koja, s pravom ili ne, samo sebe štiti. Na ovoj priči pada čitav koncept EU", ocijenio je Dodik.

Kazao je da je ovaj problem došao nama sa zapada.

"Europa je nespremna na ovo sve što se dogodilo jer je samoozaljubljena i jer je smatrala da je dovoljno pametna da se može obraniti ne čineći ništa. Sada vidimo koje su to dramatične mjere", rekao je Dodik.

Dodao je da je u sadašnjoj situaciji teško zamisliti i reakciju Italije kojoj Njemačka, Francuska i druge zemlje, također, nisu dali neophodne lijekove i opremu.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 22:26