StoryEditor
PISMO

Dodik u pismu Orbanu pohvalio mađarske mjere povećavanja nataliteta: ‘Nećemo se biološki obnoviti uvozom nekršćanske vjere...‘

Piše desk  /  18.05.2022., 14:05h

Dodik je u pismu izrazio slaganje sa stavovima mađarskog premijera.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, prije dva dana poslao je pismo premijeru Mađarske Viktoru Orbanu. Pismom mu je čestitao izbornu pobjedu te rekao da je Orbanova pobjeda "velika i za Srbe iz Republike Srpske", prenosi Klix.

Dodik je u pismu izrazio slaganje sa stavovima mađarskog premijera. Orban je svojevremeno zabranio ulazak migranata s Bliskog istoka u Mađarsku, a Dodik mu je u pismu poručio da on podržava takav potez te da ga smatra ključnim "za budućnost kršćana". 

"Slažem se s tobom da Europa odobrenim imigracijama radi i na ukidanju svoje biološke budućnosti zasnovane na kršćanskim vrijednostima i načelima... Mađarska je prepoznala da je pravi način biološkog obnavljanja nacije vlastiti pojačani natalitet, a ne uvoz ljudi s drugih područja, iz drugih kultura, civilizacija i nekršćanske vjere. Republika Srpska prepoznaje te vrijednosti kao svoje i u granicama svojih mogućnosti", napisao je Dodik Orbanu.

Dodik kaže da se BiH nije svrstala na stranu Ukrajine

Dodik je napisao da se divi mađarskom premijeru jer u srcu Europe pruža otpor zapadnim stavovima.

"Divimo se tvojoj hrabrosti i odlučnosti da Mađarska pruža podršku multilateralnim organizacijama čiji je član samo u onoj mjeri u kojoj to ne šteti mađarskom narodu i njegovoj budućnosti", napisao je.

Klix piše da je Dodik u pismu netočno naveo da se BiH nije svrstala na stranu Ukrajine. BiH se svrstala među države koje su osudile invaziju i stale na ukrajinsku stranu.

"Zahvaljujući institucijama RS-a, BiH nije uvela sankcije Rusiji niti se svrstala na stranu Ukrajine, ma koliko da suosjećamo s patnjama Ukrajinaca. Smatramo da je najmudrije i najhumanije za nas biti neutralan, biti na strani mira, dijaloga", kaže Dodik u pismu.

Dodik je na kraju pisma istaknuo zadovoljstvo jer je Orban tijekom ceremonije proglašenja novog mandata rekao da je srpski narod prijateljski. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 22:05