StoryEditor
predsjednik rs

Dodik u Moskvi: "Rusija je suočena s prijetnjama nacizma i fašizma pa se mora braniti"

Piše hina  /  24.05.2023., 11:59h

Lider bh. Srba Milorad Dodik ponovo je u srijedu branio poziciju Rusije u međunadnim odnosima i opravdavao agresiju te zemlje na Ukrajinu, ustvrdivši kako je Rusija suočena s prijetnjama "nacizma i fašizma" pa se mora braniti.

Dodik u Moskvi boravi već treći dan te je nakon sastanka koji je u utorak imao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u srijedu govorio na skupu na koji su pristigli rijetki ruski saveznici, uglavnom s područja Azije.

Na snimci koju je objavila Televizija RS (RTRS) Dodik je tvrdio kako "hegemonistički poredak koji su uspostavile SAD odlazi u prošlost" te kako je Rusija danas samo nova žrtva NATO-a i zapada, nakon što su to prvi iskusili bosanski Srbi tijekom rata u BiH odnosno Srbija 1999. godine kada je bila izložena zračnim udarima zbog genocida što ga je nad Albanicima na  Kosovu provodio režim Slobodana Miloševića.

Osudio je NATO "zbog ekspanzije na istok", a posebice zbog poziva da se tom savezu pridruže Ukrajina i Gruzija. Za EU je kazao da je u "vazalnom odnosu" prema SAD-u.

"Novi izazov je buđenje ideologije nacizma i fašizma, naročito u Ukrajini što se prihvaća kao oružje u borbi protiv Rusije", kazao je na tom forumu Dodik, rabeći terminologiju kojom je Kremlj opravdavao početak agresije na Ukrajinu 2022. 

Za BiH je ustvrdio kako je kolonija u kojoj zapad ruši sve standarde međunarodnog prava.

Dodik je na svom Twitter računu potvrdio i da se na marginama moskovske konferencije sastao s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim.

16. travanj 2024 22:51