StoryEditor
predsjednik RS

Dodik: U EU nećemo ući ni u bavarskim pantalonicama, ni u Murphyjevim kaubojskim čizmama

Piše desk  /  03.04.2024., 17:36h

Poziv koji je uputio ministar transporta i komunikacija u Vijeću ministara Edin Forto da se "dogovorimo tko vuče zemlju naprijed, a tko nazad" više je nego besmislen, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Nema se tu u vezi s čim dogovarati. Postoji samo opcija da se odredimo u vezi s tim da li želimo uključiti ili isključiti vlastito pravo da odlučujemo u skladu s demokratskim principima - izjavio je Dodik, prenosi RTRS.

Kako on dodaje, svaki rezultat na putu ka EU koji je napravljen, bio je rezultat takvog odlučivanja.

- Predstavnici Srba, Bošnjaka i Hrvata su sjedili, radili, dogovarali se i išli dalje. Onda su neki, za račun tuđih geopolitičkih interesa, riješili da isključe sebe i da pogaze demokraciju. Umjesto da nastave da rade posao za koji su izabrani, razumijevajući legitimnu želju i svog, ali i drugih naroda u BiH, oni su iz prostora u kojem se međusobno čujemo pristali da ih Marphy i Schmidt odvedu u gluhu sobu. Stvar u vezi s apelacijskim sudom je zapravo vrlo jasna - dodaje Dodik.

Dodik ističe da Forto očito ne misli da Banja Luka treba biti domaćin apelacijskom sudu, pretpostavlja, jer je ona sjedište institucija Republike Srpske.

- Moj stav je da je ljekovito i dobro za izgradnju međusobnog povjerenja u BiH da što više zajedničkih institucija svoja sjedišta ima na decentraliziran način. Također, važno je što su nam ministar inozemnih poslova u Vijeću ministara Elmedin Konaković nesvjesno, a Edin Forto svjesno obznanili da "SAD imaju svoju agendu ovdje", uvjeravajući nas, valjda, da u BiH drugi mogu imati svoju agendu, a mi koji u njoj živimo i koje biraju naši građani to ne možemo - navodi Dodik.

On je dodao da za njega, politiku ovdje prije svega, definiraju i provode srpski, bošnjački i hrvatski demokratski predstavnici.

- SAD i druge države imaju veleposlanstva, koje su dobri gosti kada poštuju našu demokraciju i vrlo bezobrazni kada misle da imaju pravo da odlučuju umjesto milijuna građana. Za kraj, čuli smo i to da će nam američka administracija pomoći u vezi s europskim putem - ističe Dodik.

Dodik navodi, da on razumije, da Forto i njemu slični imaju potrebu da podcjenjuju sami sebe, ali odluka da idemo ka EU i da nas EU poštuje kao partnera na tom putu nema mnogo veze sa SAD.

- Ilustracije radi, u EU nećemo ući ni u bavarskim pantalonicama ni u Murphyjevim kaubojskim čizmama. Ući ćemo samo ako suvereno i demokratski upravljamo procesima i odlučujemo o sebi. Zato Forti preporučujem da se ne bavi bajkama, već suštinom od koje zavisi dalji kapacitet našeg političkog odnosa: Želite li da izađete iz gluhe sobe u koju su vas Marphy i Schmidt uvalili 26. ožujka ili ne? Zaključci Narodne Skupštine Republike Srpske su u tom smislu jasni. I za mene, kao demokratu, obvezujući - zaključio je Dodik.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 15:48