StoryEditor
srpski član predsjedništva

Dodik u Bruxellesu: Prestanite nam pomagati tako što nam pravite probleme

Piše desk  /  15.03.2022., 17:37h
Dodik je rekao da nije točno da se u unutarnje stvari BiH miješaju Srbija i Hrvatska, što je Željko Komšić iznio.

Republika Srpska ne povlači nijedan potez da bi se odcijepila od BiH i da prestanu pomagati BiH tako što prave probleme, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u obraćanju zastupnicima Odbora Europskog parlamenta za vanjska pitanja.

- BiH je u permanentnoj krizi. Ona je u krizi od formiranja, nije imala period uspjeha bez međunarodnog intervencionizma koji je uzrokovao mnoge probleme koje danas imamo - rekao je Dodik i poručio da je BiH nedovršena i nestabilna, prenosi RTRS.

Navodi da Republika Srpska hoće svoju ustavnu poziciju u BiH.

-  I to nije odcjepljenje. Da bi mogli i išli u reforme, moramo promijeniti Ustav. Ustav nije promijenjen - istaknuo je Dodik.

Ističe da reforme koje su donesene ne odgovaraju ustavu.

- To je naš pristup, to je borba za ustavni poredak, to je borba za ustav. Zašto u dijelu europske javnosti naša borba protiv antiustavnih odluka Ustavnog suda, zašto vi to smatrate da je to destabilizacija? Nije - poručio je Dodik.

Ponovio je da se bori za ustavnu BiH, za ustavnu poziciju i ništa ni više ni manje od toga.

- Dajte nam pomozite da BiH funkcionira kao zajednica prema ustavu – dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

- To piše u ustavu. Osigurajte jednakopravnost konstitutivnih naroda i osigurajte konsenzus kao način odlučivanja kako je predviđeno ustavom i BiH neće imati problem - poručio je Dodik.

On je istaknuo da se ne slaže s kolegama, članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem i njihovim pokušajima da se održi stalna tenzija.

Ponovio je da podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

- Ne radim po ruskom utjecaju, bez obzira na stereotip - dodao je on..

- Veoma sam ponosan što BiH iz nekog razloga nije na listi sankcija kada je riječ o isporuci energenata - rekao je Dodik i podsjetio  da sav plin u BiH ide u Sarajevo, a samo tri posto koristi Srpska.

Naglasio je da osuđuje svaki rat, stradanje, silu i kršenje međunarodnog prava, kao što je osudio i silu kada je bombardiran Beograd.

Dodik je rekao da nije točno da se u unutarnje stvari BiH miješaju Srbija i Hrvatska, što je Željko Komšić iznio.

To je njegov osobni stav, rekao je Dodik i dodao da je veoma teško napraviti demokraciju u multietničkom društvu.

Na sastanku su se obratili i bošnjački član Šefik Džaferović, predsjedatelj Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH Dragan Čović, dok se online obratio predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Sa sudionicima sastanka iz BiH je i zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 20:07