StoryEditor

Dodik u Beogradu kazao Putinu kako će formiranje vlasti u BiH na državnom nivou trajati dugo

Piše D  /  17.01.2019., 07:01h

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je u Beogradu, u razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, izrazio zadovoljstvo zbog razvoja zajedničkih projekata Rusije i RS i naglasio da Republika Srpska želi sudjelovati u "Turskom toku".

Dodik je rekao da RS u skladu s tim priprema projektnu dokumentaciju jer je za nju to vrlo važno. On je rekao da Republika Srpska s ruskim kompanijama radi termoelektrane u RS, što je također ocijenio kao veoma važno, prenosi Srna.

Nakon što je Putin Dodiku na početku sastanka čestitao na dobrom rezultatu postignutom na prošlim izborima, Dodik mu je prenio da u procesu formiranja organa u BiH ima zastoja, kao što je uobičajeno u BiH.

"BiH uvjetuje formiranje institucija putem ka NATO-u, što mi, naravno, odbijamo, tako da će taj proces trajati dugo", rekao je Dodik ruskom predsjedniku.

Dodik je rekao da je Republika Srpska završila konstituiranje vlasti, ali da na nivou BiH neki nisu zadovoljni, te zato i opstruiraju formiranje institucija. On je rekao da mu je drago što se sastao sa Putinom.

Ovaj dio sastanka je bio otvoren za medije. Sastanku su prisustvovali i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i šef Predstavništva RS u Moskvi Duško Perović.

Nakon razgovora, Putin, kao i izaslanstvo Republike Srpske uputit će se prema Hramu Svetog Save na Vračaru.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 19:55