StoryEditor

Dodik u Banjoj Luci položio zakletvu: Demilitarizacija BiH i odlazak visokog predstavnika

Piše D  /  19.11.2018., 05:11h

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik danas je položio svečanu zakletvu u parlamentu entiteta RS-a, a sutra bi to trebao uraditi u Sarajevu, zajedno s druga dva člana državnog Predsjedništva.

Milorad Dodik je rođen 12. ožujka 1959. godine u Banjoj Luci. U Laktašima je završio osnovnu školu, a srednju školu u Banjoj Luci. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, na Univerzitetu u Beogradu.

Na prvim višestranačkim izborima u BiH 1990. godine izabran je u Parlament BiH na listi Saveza reformskih snaga. Zbog neslaganja sa tadašnjom vladajućom strukturom u Narodnoj skupštini Republike Srpske, formirao je Klub nezavisnih zastupnika, koji je 1996. godine bio okosnica za formiranje Stranke nezavisnih socijaldemokrata, čiji je predsjednik od osnivanja 1996. godine.

Dosad je bio zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a, te tri puta predsjednik Vlade RS-a i dva puta entiteta.

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je nadležne europske institucije da BiH bez odgađanja dodijeli status kandidata za članstvo u Europsku uniju, s kojom, kako kaže, RS želi surađivati.

- Ali ne mogu da zahvalim EU koja je podržala nasilje visokih predstavnika u BiH – dodao je Dodik u prvom obraćanju u Narodnoj skupštini RS-a, u kojoj je danas položio zakletvu, što će uraditi sutra i u Sarajevu.

Ne podržava ulazak BiH u NATO savez.

-Narodna skupština RS-a je izglasala rezoluciju o vojnoj neutralnosti i ona će mi biti moj putokaz u radu. RS se opredijelila za vojnu neutralnost i svako inzistiranje na promjeni našeg stava u Predsjedništvu BiH neće imati podršku. Oružane snage BiH su skupa institucija. Predložit ću da se BiH demilitarizira ili da se Oružane snage značajno smanje – rekao je on.

Zalagat će se, tvrdi, za hitno donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, te neće odustati od redefiniranja Suda i Tužiteljstva BiH.

Aneks 4 bit će, kaže, osnovica njegovog rada na novoj funkciji, a učinit će sve da se poštuje i primjenjuje Ustav BiH.

U prvom obraćanju u entitetskom parlamentu BiH, Dodik je optužio visoke predstavnike u BiH da su u Vijeću sigurnosti UN-a uvijek napadali RS.

-Svaki dan opstanka visokih predstavnika u BiH je manje šanse da BiH profunkcionira. Zato potpisnice Aneksa 10 treba da se dogovore da se odbaci prisustvo visokog predstavnika, jer je nemoguće da BiH preživi s međunarodnom upravom – rekao je Dodik.

Istakao je da će nastaviti raditi na očuvanju RS i dodao da se njegova politika neće mijenjati, već samo radno mjesto.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 11:48