StoryEditor
formiranje vlasti

Dodik tvrdi da je spreman za suradnju s "Osmorkom" i HDZ-om: "Ako imamo dogovor, onda idemo brzo, ako nemamo ne idemo nikako

Piše fena  /  29.11.2022., 18:32h

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik sastao se danas u Istočnom Sarajevu s europskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem.

Dodik je nakon sastanka naglasio da mu je bilo važno da komesaru Varhelyiju kaže da mu je čudno da BiH ima kandidatski status, a da se ujedno zadržava "lažni visoki predstavnik koji nema nikakve moći i koji glumi nekoga tko nije".

- Imamo i suce Ustavnog suda koji su stranci, ali njima je sada najvažnije da BiH dobije kandidatski status – kazao je Dodik.

Istaknuo je da je s Varhelyijem razgovarao o svim reformama koje je neophodno provesti, između ostalih i o potrebi usvajanja strategije o upravljanju migracijama i azilu, stavljanju u funkciju kontakt tačke za suradnju s Europolom, kao i o drugim važnim pitanjima.

U izjavi medijima osvrnuo se i na formiranje državne vlasti, te naglasio da je zainteresiran da dobije ministra vanjskih poslova.

- Ministar vanjskih poslova do sada je bio iz bošnjačkog naroda, predsjedatelj Vijeća ministara je iz hrvatskog naroda, tako da bi jedan od značajnih resora trebao pripasti nama. 

Ako sve bude u dobroj atmosferi mislim da tu neće biti problema - rekao je Dodik.

Kazao je i kako je upućen u detalje sporazuma koji su danas potpisali "Osmorka" i HDZ BiH te se nada budućoj suradnji na državnom nivou s ovim partnerima. Ističe da SNSD nije razgovarao s "Osmorkom", ali da će pokušati razgovarati o europskom putu i deblokadi projekata "iako Osmorka i opozicija u RS-u očigledno razgovaraju". 

- Nisu se uspjeli dogovoriti, a onda su poletjeli da krive nas iz SNSD-a. Svođenje toga na pitanje Milorada Dodika je pogrešno. Ako imamo dogovor, onda idemo brzo, ako nemamo ne idemo nikako - dodao je Dodik.

Nemaju namjeru, kako kaže, potpisivati sporazume već postići dogovor.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 11:02