StoryEditor
član predsjedništva bih

Dodik: Turković se lažno predstavljala, hodala po svijetu i lagala o situaciji u BiH

Piše desk  /  29.08.2022., 20:33h

Bisera Turković je žena koja je sve učinila da razbije politiku u BiH na paraparčad skoro da ne možeš više da je okupiš i ne zaslužuje da mirno dočeka kraj mandata, rekao je za srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik komentirajući inicijativu za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

- Zato smo dogovorili u okviru SNSD-a i HDZ-a koja zajednički podrazumijeva tu inicijativu koja podrazumijeva zahtjev Predsjedavatelja Vijeća ministara da pokrenu njenu smjenu što vjerujem da će on učiniti jer ima dovoljno glasova potrebnih za njenu smjenu u Vijeću ministara, a to dalje ide na Zastupnički dom i Dom naroda - rekao je Dodik za ATV.

Dodik ističe da bi o tome trebala oba doma glasovati.

- Muslimani će sve učiniti da je zaštite to mi znamo, teško da bi na kraju itko mogao dati pozitivne ocjene o njenom radu i sami politički muslimani u Sarajevu ako su objektivni moraju vidjeti da je ona tu urušila sve, da je dovela do toga da nema koncepta - kaže Dodik.

Dodik navodi da možda nekoliko njenih stranačkih kolega iz SDA podržavaju takvo nešto, ali je u suštini srušila svu tu politiku.

- Lažno se predstavljala u ime BiH, hodala po svijetu i lagala o situaciji u BiH, to je sasvim bilo dovoljno da se pokrene ovakva neka inicijativa, i ranije je bilo nekih tih inicijativa, ali ovaj put se ide u formalizaciju takvog jednog pristupa - rekao je Dodik.

Na komentar hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da to što Srbija podiže optužnice za zločine na Petrovačkoj cesti bi moglo da naruši odnose između Srbije i Hrvata u BiH, Dodik kaže da se desio zločin na Petrovačkoj cesti, da su tamo ubijeni civili i djeca.

- To je neko konkretno izvršio, došlo je do identifikacije da su to uradili neki piloti po naređenju, to treba da utvrdi Sud i sasvim je bilo normalno i očekivati da će jednog dana procesuirati takav jedan zločin jer može samo pojačati povjerenje, a ne da razbije povjerenje - rekao je Dodik.

Dodik kaže da borba za pravdom i kažnjavanje onih koji su počinili takav jedan zločin na Petrovačkoj cesti apsolutno treba biti zajedničko svima i Srbima i Hrvatima.

- To je jedini način na koji će moći da se tako jednako ako negdje postoji da nije nešto procesuirano ili nešto urađeno, da je takav jedan sličan zločin napravljen od strane Srba nad Hrvatima isto ga treba procesuirati - rekao je Dodik i dodao.

Dodik ističe da Petrovačka cesta nije nešto što je izmišljeno nego je konkretan događaj koji se desio, točnog datuma s točnom identifikacijom onih koji su bombardirali, mitraljirali kolonu nedužnih civila, pogotovo što su to uradili izvan teritorije Hrvatske i oni moraju odgovarati.

- To je zločin koji ima kaznu za zločince, ja vjerujem da će to tako biti - jasan je Dodik.

Dnevnik.ba

07. prosinac 2022 15:20