StoryEditor

Dodik: Turković ruši BiH, njene institucije i nije joj prvi put

Piše D  /  10.03.2021., 12:03h

“Ona pokazuje sposobnost da radi mimo Ustava BiH i mimo stavova Predsjedništva. Predsjedništvo je jedino mjesto gdje se usuglašava vanjska politika Bosne i Hercegovine. Ministar vanjskih poslova ne može nastupati niti iznositi stavove ako nema usuglašenog stava. Ona može samo da kaže da postoji stav o tome i to je jedina uloga koju ona ima. Međutim, ona ignorira i tako ruši Bosnu i Hercegovinu i njene institucije i nije joj prvi put. Proglašava nas raznim kvalifikacijama”, naveo je Dodik.

Podsjetimo, Turković koja je boravila u Njemačkoj je jučer govorila o prisustvu i eventualnom zatvaranju Ureda Visokog predstavnika u BiH, koje je aktualno u zadnje vrijeme.

“Posljednjih godine se vode polemike oko prisustva OHR u BiH, postoje snažni pritisci u našoj zemlji i inozemstvu za odlaskom prvog čovjeka OHR. Osobno smatram da OHR treba ostati i imati još snažniju i aktivniju ulogu. BiH je kompleksna zemlja s kompleksnim sistemom odlučivanja. Kada on postane funkcionalan, kada postanu politički predstavnici koji će se boriti svim snagama da povećaju funkcionalnost zemlje, kada prestanu priče o potencijalnoj podjeli zemlje i kada svi budemo snažno radili na napretku, to će biti vrijeme kada nam Visoki Predstavnik neće biti potreban. Zasad nam treba njegova pomoć”, zaključila je Turković.

Kratko je govorila o pritiscima i uplitanju drugih zemalja u unutrašnja pitanja BiH, pogotovo u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

“BiH neće podržati parcijalna rješenja koja će dalje produbiti podjele. Mi se zalažemo za sveobuhvatne promjene u zemlji koje će svakom građaninu u svakom dijelu BiH omogućiti jednaka prava. To su vrijednosti EU i to su vrijednosti kojima teži većina građana BiH”, navela je Turković, prenosi N1.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 12:51