StoryEditor
sastanak u banjoj luci

Dodik: Trebamo dogovoriti ono što možemo

Piše desk  /  01.02.2023., 20:23h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar inozemnih poslova u Vijeću ministara Elmedin Konakoviće sastali su se danas u Banjoj Luci, gdje su razgovarali o mogućnostima realizacije projekata koji su trenutno u zastoju. U fokusu razgovora bilo je i pitanje veleposlanika.

- Izrazili smo zadovoljstvo što smo formirali Vijeće ministara. Čekaju nas obimni poslovi koji trebaju da se završavaju na nivou BiH. Bit će pitanja koja prave razliku između nas, ali nema potrebe da to potenciramo, jer trebamo biti na liniji da dogovorimo ono što možemo - istakao je Dodik na konferenciji za novinare.

Naglasio je da će se formirati tim pravnika, da u skladu sa ovlastima i Ustavom, naprave mehanizam da ne dolazi do zastoja iz bilo kojih razloga.

- Želimo da se afirmira ustavna BiH - naveo je Dodik.

Dodik je ponovio da Republika Srpska neće dati suglasnost oko pitanja sankcija Rusiji.

- BiH treba da nastavi funkcionirati kako je Ustav predvidio. To je jedini način da ova zemlja napravi korak ka stabilizaciji. Schmidt se predstavlja kao lažni visoki predstavnik, i to pitanje treba se staviti na stol i rješavati. Uloga međunarodna zajednice sada se pokazuje kao destruktivna - kaže Dodik.

Naglasio je da treba da se isključi utjecaj međunarodne zajednice u sudovima, tužiteljstvima i drugim strukturama.

- To treba vratiti u vlasništvo institucija - rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo da je današnji sastanak dobra praksa.

- Osnovni princip naše suradnje jeste da se redovno konzultiramo o svakom pitanju i da pokušamo doći do konsenzusa - rekao je Dodik.

Dodik je rekao je da nije donesena odluka o imenu novog direktora Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Odgovarajući na pitanje novinara hoće li to biti Zoran Tegeltija, koji obavlja funkciju ministra financija i trezora u Vijeću ministara, Dodik je rekao da je Tegeltija najstručniji iz te oblasti, ali da tek treba o tome razgovarati s njim.

- Neizravni porezi pripadaju našoj strani i mi ćemo imenovati nekog, za sada nismo donijeli odluku - rekao je Dodik.

Dodik je zatražio da se vrati praksa da u veleposlanstvima budu zastupljena sva tri konstitutivna naroda, dok je Konaković priznao da se šokirao saznanjem o jednonacionalnim veleposlanstvima.

Dodik je izjavio je danas da nema razloga za zastoj pri otvaranju konzulata Rusije u Banjaluci, kao i da je Srpska protiv uvođenja viza Ruskoj Federaciji.

Dodik je napomenuo da je ranije na sjednici Predsjedništva BiH donesena odluka o otvaranju konzulata Ruske Federacije u Banjoj Luci, te da je ostao samo operativni dio da bi se otvorilo konzularno predstavništvo.

Konaković je naveo da su sve odluke Predsjedništva obvezujuće, ali da njega više interesira rad konzulata u Novom Pazaru, Rijeci i u Tirani u čijem je otvaranju sudjelovala ministarka u prošlom sazivu Vijeća ministara Bisera Turković, koja je kadar SDA.

Konaković je istaknuo da je najvažnija poruka da će često komunicirati s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

- Ima mnogo otvorenih pitanja. Svjesni smo razlika koje postoje među nama, ali možemo funkcionirati. Vratit ćemo političko povjerenje u BiH, uvažavajući Ustav, entitete i sve nivoe vlasti - naveo je Konaković.

Naveo je da je važna realizacija svih projekata.

Dnevnik.ba

23. srpanj 2024 15:17