StoryEditor
član predsjedništva bih

Dodik: "Sudjelovat ćemo u radu ako bude donesen zakon o zabrani nazivanja entiteta genocidnim"

Piše desk  /  26.01.2022., 16:07h
Nakon sastanka u zgradi Delegacije Europske unije novinarima se obratio Milorad Dodik, kao jedan od predstavnika iz Republike Srpske, koji su s direktoricom pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst i specijalnim izaslanikom Ministarstva vanjskih poslova SAD-a Matthewom Palmerom razgovarali o izbornim reformama i krizi u Bosni i Hercegovini.

On je naglasio da su s Palmerom i Eichhorst danas razgovarali predstavnici vladajuće koalicije, a da će na red doći i predstavnici opozicije.

"Ono što oni (Eichhorst i Palmer) smatraju je da će biti neophodne male izmjene Ustava BiH kako bi se osiguralo da se donese novi Izborni zakon i to naravno ne može bez nas. Mi smo zainteresirani za rješenje vezano za Dom naroda u FBiH jer smo svih ovih godina bili potpuno diskriminirani kao narod u FBiH i gledat ćemo na koji način će za to biti predloženo rješenje. Mi želimo da vidimo i omogućimo da Srbi biraju svoju delegaciju, a da to ne bude neka kamuflaža kao do sad i da ta delegacija ima popunu kako se predviđa Ustavom", rekao je.

Zatim je vezano za izborne i ustavne reforme dodao još jednu rečenicu.

"Mi smo rekli nekoliko stvari: Konstitutivnost naroda mora biti vidljiva kroz čitav politički sistem u BiH, samo takva vrsta reforme može biti podržana od nas, nametnuta rješenja ćemo odbaciti", naveo je.

Na stolu su očigledno bile i teme vezane za trenutnu krizu u Bosni i Hercegovinu, koju je izazvao bojkot državnih institucija. Dodik je na današnjem sastanku sa stranim medijatorima rekao kako je RS pozvala na razgovor.

"Mi pokušavamo, kako to oni zovu, 'deeskalacijom' da vidimo neke stvari, veoma je jasna naša namjera da razgovaramo sa svim akterima u BiH i da se zatim 1. veljače održi Narodna skupština na kojoj će se razgovarati o aktualnoj situaciji. Mi smo pozvali Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića da se obrate Skupštini sa svojim stavovima. Mislimo da treba da obavimo tu debatu, nažalost Bakir je to već odbio kao što sve odbija, ja sa spreman na bilo kojem mjestu da razgovaram s bilo kim", rekao je.

Zatim je govoreći o deblokadi institucija rekao zanimljivu stvar, a to je da iz RS-a predlažu novi zakon, za koji smatraju da "može spriječiti zloupotrebu Inzkovog nametnutog zakona".

"RS će predložiti poseban zakon u kojem će se tražiti da se kazni svatko tko određeni kolektivitet, dakle BiH, RS, FBiH, Brčko ili županije nazove genocidnim i da se zaprijeti kaznom zatvora od pet godina, kao i za bilo koju nacionalnu grupu. Ako to prihvate naši partneri u Parlamentu, a ne vidim razlog da se to ne dogodi, mi smo spremni da sudjelujemo u radu", kazao je.

Naglasio je i da RS ne odustaje od zahtjeva de Inzkov zakon bude povučen.

Dnevnik.ba

22. srpanj 2024 21:12