StoryEditor
SRPSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA

Dodik: Srušen je ustavni poredak BiH

Piše desk  /  13.10.2021., 22:17h
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrdi da je ustavni poredak BiH srušen i da su to uradili visoki predstavnici i Ustavni sud BiH nametanjem antidaytonskih odluka.

"U suštini, osobno branim ustavni poredak iako oni koji se bave propagandnim ratom nameću da ga rušim", rekao je Dodik za RTRS.

Istaknuo je da teritorijalni integritet BiH nije sporan, ali suverenitet jest.

"Ovo što je urađeno u posljednjih 15 godina bilo je usmjereno na smanjenje snage Republike Srpske. Srpska je, bez obzira na to što je bila izložena šteti koja nije mala, legitimirala pravo da se bori za ustavne nadležnosti koje je dobila Daytonskim mirovnim sporazumom", kaže Dodik i ponavlja da šume, poljoprivredno zemljište i teritorij pripadaju Srpskoj i njenim građanima.

Naglasio je da Ustavni sud BiH mora poštovati ustavnu materiju.

Dodik je podsjetio da u Ustavu BiH nije predviđena vojska BiH, nego da entiteti imaju oružane i policijske snage.

"Bitno je da nikada nismo dozvolili da bude promijenjen Ustav BiH, iako je je nekoliko puta pokušano. Imam odgovornost za Republiku Srpsku i zato ne podliježem željama stranaca i sada je došlo vrijeme kada ne smijemo više dopustiti da Ustavni sud BiH odlučuje o našim nadležnostima i pravima, jer može odlučiti i da vode pripadaju BiH", kaže Dodik.

Smatra da se želi srušiti sve što asocira na Republiku Srpsku.

"Sankcija Republici Srpskoj neće biti, a nekih unilateralnih problema može biti. Međutim, mislim da smo se za to pripremili i ovo nije nikakav put grlom u jagode. Poštujem Daytonski mirovni sporazum, ustave Srpske i BiH i sigurno je da iza mene stoji srpski narod", rekao je Dodik.

Napomenuo je da je u BiH nemoguće postići dogovor i da bi za muslimane najbolje bilo da imaju svoju državu i da puste Srbe da rade i žive slobodno.

"Uvijek sam poštovao dogovore i spreman sam pričati, za razliku od njih koji znaju da imaju strance iza sebe. Imat ćemo sastanke sa strancima narednih dana i sve ćemo im jasno reći", rekao je Dodik.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:51