StoryEditor

Dodik: Srbi su svim narodima bivše SFRJ "poklonili slobodu"

Piše D  /  24.06.2018., 09:06h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u nedjelju je hvalio osuđene ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića slaveći ih kao srpske heroje i ustvrdio da su Srbi svim drugim narodima bivše Jugoslavije u prošlosti "poklonili slobodu", prenosi Hina.

Dodik je tijekom dana kod Modriče sudjelovao u obilježavanju jedne od bitaka vođenih na području Bosanske posavine 1992. godine i u prigodnom govoru kazao je da su Srbi "kao državotvorni narod poklonili slobodu i Hrvatima i Slovencima i muslimanima".

Sve te narode optužio je da su umjesto zahvalnosti skovali protusrpske urote sanjajući uspostavu vlastitih država te svođenje Srbije na "beogradski pašaluk". Po njegovu sudu, upravo to je i dovelo do raspada bivše Jugoslavije koju je opisao kao "srpsku zabludu".

Bizarne povijesne opservacije zaokružio je konstatacijom da su Srbi u ratovima 90-ih godina ipak ispali pobjednicima stvorivši "dvije srpske države" - Srbiju i bosanskohercegovački entitet kojemu je on na čelu.

Time je propao višestoljetni projekt pokušaja razdvajanja Srba na Balkanu, a zaslužni za to su svi oni koju su se borili 90-ih godina uključujući Karadžića i Mladića koji su "poveli srpski narod", istaknuo je.

"Nemojte nam govoriti ni o kakvoj priči o BiH koja treba da jača, da se gradi kao država, jer nam se to ne može i ne smije dogoditi", kazao je Dodik.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 09:47