StoryEditor
član predsjedništva bih

Dodik: Spremni smo podržati dogovor o Izbornom zakonu o izboru člana Predsjedništva BiH između Bošnjaka i Hrvata

Piše desk  /  17.01.2022., 16:27h
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se nastavlja s politikom vraćanja nadležnosti na nivo Republike Srpske, te da ne može da se prihvati da bude politička odluka da se Srpskoj oduzimaju šume, imovina.

- Ne možemo prihvatiti da to bude predmet razgovora na nivou BiH, time se mijenja suština Dejtonskog sporazuma. Srpski predstavnici će ići na sjednice samo onda kada procijene da je to potrebno i od interesa za RS. Poštovat ćemo odluke Narodne skupštine Republike Srpske - navodi Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da nema tih prijetnji, sankcija i kazni koje mogu zamagliti činjenicu da je Christian Schmidt nelegalno u BiH i da se lažno predstavlja kao visoki predstavnik.

- Nemam namjeru razgovarati s lažnim i neizabranim visokim predstavnikom. Republika Srpska ne smije prihvatiti one koji nam se nameću i da oni odlučuju umjesto nas - kaže Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je poručio da se namjerno pokušava pogrešno interpretirati njegov razgovor s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, te da interes Vučića za pitanja u BiH pokušavaju zloupotrijebiti.

- Pokušavaju da stvore atmosferu da je nešto sve urađeno. O tom pitanju ćemo raspravljati, ali mislimo isto tako da nisu otklonjeni razlozi zbog kojih su institucije napustili srpski predstavnici. Podsjetit ću da imamo dogovor da srpski predstavnici sudjeluju u radu kada se to tiče interesa Republike Srpske - kaže Dodik i dodaje da su sva ova dešavanja neskrivena želja opozicije da se vrate u institucije BiH, a da to za to druge okrive.

On je istaknuo da su spremni podržati dogovore o Izbornom zakonu o izboru člana Predsjedništva BiH između druga dva konstitutivna naroda.

Ponovio je da je neprihvatljiv izbor člana Predsjedništva u PS BiH i da je moguć samo direktan izbor srpskog člana.

Dodik je izjavio je opozicija u Republici Srpskoj pokušava zloupotrijebiti zabrinutost i interes predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za dešavanja u BiH.

Istaknuo je da opozicija različito interpretira razgovor s Vučićem, te da bi bilo dobro da još jednom pročitaju zajedničku izjavu.

- Pokušavaju da pripišu ili naprave atmosferu da je sve to nešto gotovo ili definitivno urađeno. U narednim danima treba o tom pitanju razgovarati, jer nije malo ako predsjednik Srbije zamoli ovu strukturu da o tome razmisli - naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, treba se referirati oko toga, ali nisu otklonjeni razlozi koji su doveli do toga da srpski predstavnici ne sudjeluju u odlučivanju u zajedničkim organima.

- S druge strane, ponovit ću član Četiri zaključaka Narodne skupštine koji kaže da naši predstavnici mogu sudjelovati u onome što je u interesu Republike Srpske - naveo je Dodik i dodao da je sudjelovao na svim sjednicama Predsjedništva.

Što se tiče Vijeća ministara, Dodik je rekao da je isto postupano, navodeći kao primjer odluku o privremenom financiranju.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 07:58