StoryEditor
najavio tužbe

Dodik: SNSD neće prihvatiti ponavljanje izbora, snimka o paljenju glasačkih listića koja kruži je montirana

Piše desk  /  11.10.2022., 12:01h

"Manipulacije su brojne. Kruži snimka o paljenju glasačkih listića što je podmetanje. Lako se može utvrditi da je to simulacija i postavlja se pitanje zašto to nije ranije objavljeno", naglasio je.

Lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će danas biti podnesene kaznene prijave protiv članova Središnjeg izbornog povjerenstva pojedinačno, prenosi ATV.

"Podnijet ćemo kaznene prijave protiv svih članova SIP-a pojedinačno jer smatramo da su onemogućili pravni postupak. Način da zabrane da se pravno može reagirati na njihovu odluku govori da nisu u pravu", rekao je Dodik.

Istaknuo je da su izbori bili legitimni i legalni što je potvrdio OSCE i drugi promatrači.

"Sve ovo što se događa je manipulacija. Izbori ne mogu biti predmet sumnje", rekao je Dodik nakon sjednice Izvršnog odbora.

"Manipulacije su brojne. Kruži snimka o paljenju glasačkih listića što je podmetanje. Lako se može utvrditi da je to simulacija i postavlja se pitanje zašto to nije ranije objavljeno", naglasio je.

Govoreći o pričama da je na mnogim mjestima njegova protukandidatkinja imala 0 glasova, Dodik je upitao zašto se ne priča o tome da je bilo više biračkih mjesta na kojima on nije dobio nijedan glas.

"Na 51 izbornom mjestu nisam dobio nijedan glas, a gospođa protukandidatkinja Jelena Trivić na 34 nije dobila", rekao je.

Kategorično je poručio da SNSD neće prihvatiti ponavljanje izbora.

Ponovio je da je SIP prekršio zakon.

"Zakon kaže da SIP može provoditi samo izbore za nivo BiH, to jest za Parlamentarnu skupštinu i Predsjedništvo. Član 1.1. pročitajte i vidjet ćete da oni nemaju pravo to da provode. Pozivam ljude da se okupimo oko Republike Srpske, ovo je njihov način da predstave Republiku Srpsku kao problem... Nemamo povjerenje u SIP, potpuno je politički motiviran, u funkciji nekih politika urušavanja Republike Srpske", rekao je.

Ponovo je poručio da je snimka koji se pojavila montirana i da će policija to istražiti.

"Vide se samo listići i ruke i ništa drugo. Policija će krenuti u opsežnu istragu. Ne vidi se ni koje biračko mjesto niti išta", rekao je.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 18:17