StoryEditor
novi sad

Dodik: Slobodu nikad nismo imali kada nismo imali srpsku državu, to danas vidimo u FBiH

Piše desk  /  04.08.2022., 22:05h

Srbijanski dužnosnici nazvali su u četvrtak hrvatsku vojnu akciju "Oluju“ iz 1995. “zločinačkom operacijom“ i "etničkim čišćenjem“ hrvatskih Srba, iznova potvrđujući duboke razlike između Srbije koja tu operaciju smatra zločinom nad svojim sunarodnjacima i Hrvatske koja je slavi kao ratnu pobjedu i nacionalni blagdan.

Na skupu u Novom Sadu obratio se i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

- Deveti put smo ovdje da kažemo da nećemo zaboraviti i da se neće ponoviti. "Oluja" je pogrom, zločin, genocid, etničko čišćenje, nastavak iz Drugog svjetskog rata, "konačno rješenje za Srbe" kako je Tuđman govorio - rekao je Dodik, prenosi RTRS.

On je istaknuo da Srbi, usprkos svemu tome, nisu nestali već su danas okupljeni i jedinstveni jer "samo tako možemo da očuvamo sjećanje i pamćenje i živimo".

- Nismo ni bosanski ni hrvatski Srbi, već jedan narod - poručio je Dodik.

On je istaknuo da je teška sudbina srpskog naroda, ali "da ne smijemo više dozvoliti da nama upravljaju".

- Moramo se okupiti oko naših vrijednosti i nastojanja da obranimo svoje - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da iako nije rođen u Srbiji, njegova zemlja je Srbija i Republika Srpska, jer nema drugi identitet.

- Јednog dana morat ćete doći u naše dvije države - Republiku Srpsku i Srbiju - poručio je Dodik.

On je naglasio i da nije bilo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je prije devet godina pokrenuo inicijativu za zajedničko obilježavanje stradanja u "Oluji", žrtve i progon bi otišli u zaborav i ostala bi samo obiteljska i osobna sjećanja.

- Nestali su Srbi iz Krajine, iza sebe su ostavili otvorena vrata kuća, ali ta vrata su zaključana u srcima našeg naroda u zločinačkoj akciji "Oluja" - rekao je Dodik.

Poručio je da srpski narod hoće da živi u miru, ali kao da ne prestaje ratna matrica koja mu je nametnuta, dodajući da su se Srbi oduvijek borili za slobodu.

- Sloboda je ključna riječ života našeg naroda. Slobodu nikada nismo imali kada nismo imali srpsku državu, to danas vidimo u FBiH - istakao je Dodik.

Dnevnik.ba

22. lipanj 2024 14:12