StoryEditor
Predsjednik SNSD-a

Dodik: "SIP glasa politički, iz SDA se svete jer su gubitnici izbora na razini BiH"

Piše desk  /  24.12.2022., 14:39h

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH radi politički s namjerom da se onemogući SNSD-u da dobije četvrtog delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“SIP glasa po političkom zahtjevu – oni iz SDA u žele da se svete zato što su gubitnici izbora na razini BiH i nisu inkorporirani u vlast, a onaj iz PDP-a glasa po nalogu stranke jer ne smije doći u Banjaluku od razjarenih članova PDP-a koji ga konstantno napadaju”, ocijenio je Dodik.

Dodik kaže da je članu SIP-a iz PDP-a lakše da pogazi moral, pravničko, svako drugo iskustvo i da obrazovanje baci na tepih i pljune na to, nego da trpi “jastrebove” iz PDP-a poput Branislava Borenovića.

“Po svakoj logici, elementarnoj logici prava i ljudskoj logici, ako je Sud odlučio da SIP nije radio u skladu sa zakonom, da odluka treba da se primjenjuje bez obzira da li mi to voljeli ili ne”, napomenuo je Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske.

Dodik je naveo da od SIP-a BiH ne očekuje ništa.

“To je još jedna šarada i ništa nije neočekivano. Kad je izabran SIP mi smo rekli da je on politički motiviran i to se pokazuje danas”, ocijenio je Dodik.

On je kazao da je istog dana kada je SIP ponovo odlučivao o spornom glasačkom listiću iz Republike Srpske za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH “javnost mogla čuti izjavu neizabranog Christiana Schmidta”.

“Neizabrani Schmidt je govorio o tome da Dan Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom jer je sud tako rekao, a nije se referirao na činjenicu da SIP kaže da je Sud donio nezakonitu odluku. Kako Sud može donijeti nezakonitu odluku”, upitao je Dodik.

SIP BiH je 22. prosinca ponovo priznao sporni glasački listić iz Republike Srpske za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, iako je Sud BiH rješenjem jednom već poništio takvu odluku SIP-a.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 06:43