StoryEditor
predsjednik rs

Dodik se poručio reis Kavazoviću: "Registrirajte Islamsku zajednica kao političku partiju, nema smisla kriti se iza vjerske organizacije"

Piše desk  /  18.03.2023., 11:41h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je reisu Huseinu efendiji Kavazoviću da Islamsku vjersku zajednicu u BiH konačno registrira kao partiju i otvoreno kaže da mu je program politički islam, pa da onda „bude načisto s kim imaju posla“, riječi su Dodika.

- Nema smisla kriti se iza vjerske organizacije, a ponašati se kao političar i, od skora, kao i vojskovođa. Nijedna crkva u BiH se ne miješa u politički život i to očekujemo i od Islamske vjerske zajednice - rekao je Dodik za Srnu.

Na pitanje Srne da prokomentira priopćenje Islamske vjerske zajednice u BiH u kojem su naveli da "mir ne ugrožava Kavazović, nego Milorad Dodik", predsjednik RS je naglasio da umjesto izvinjenja, što je „najmanje što bi bilo prikladno nakon izjava reisa Kavazovića, Islamska vjerska zajednica u BiH nastavlja sve agresivnije da promoviše netoleranciju, ugrožavajući mir“.

- To samo potvrđuju da su moje ocjene o djelovanju Huseina Kavazovića točne. Biti vjerski lider, a uopće pominjati oružje u kontekstu sukoba za svaku je osudu i preispitivanje - istakao je Dodik.

On je naglasio da „ohrabreni podrškom američkog veleposlanika u BiH Michaela Murphyja iz Islamske zajednice nastavljaju sa neprimjerenom retorikom i pišu priopćenja koja se ne razlikuju od stranačkih“.

Dnevnik.ba

01. prosinac 2023 10:38