StoryEditor

Dodik: SDA krši ustavno pravo, ne trebaju nam ništa dati

Piše D  /  10.04.2019., 06:04h

Dodik je naglasio da nije izvjesno kada će Vijeće ministara BiH biti formirano, te da SDA izmišlja razne načine da pokaže kako se o tome razgovara, a da zapravo dogovor nije blizu.

"Nama i ne treba dogovor s njima, jer mi, kao predstavnici Republike Srpske, imamo ustavno pravo da popunimo mjesta koja su po Ustavu predviđena za predstavnike srpskog naroda i RS. Ne trebaju oni nama ništa davati, niti mi nešto tražimo", istaknuo je Dodik.

On je za RTRS rekao da nije optimističan povodom najavljenog sastanka SNSD-a, HDZ-a i SDA-a i da će Bakir Izetbegović i dalje uvjetovati. 

"Nemam zahtjeve i očekivanja, ali ću naravno otići na sastanak", rekao je lider SNSD-a.

Dodik je istakao da je za formiranje Vijeća ministara potrebno izmijeniti procedure koje su nametnuli visoki predstavnici u BiH, te poštovati Ustav i izbornu volju građana. 

"Potrebno je da Republika Srpska imenuje svog predstavnika u Vijeću ministara i da i drugi u BiH to urade, te da se oni sastanu i konstituiraju organ. Problem je što su izmislili da to mora ići u parlament, a tu je potrebna većina", rekao je Dodik, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 11:36