StoryEditor
predsjednik rs-a

Dodik: Schmidt je lažov i prevarant, praznik zločina je 1. ožujka kad je ubijen srpski svat u Sarajevu

Piše desk  /  26.01.2023., 12:03h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt "lažov i prevarant" nakon gostovanja Schmidta u emisiji Pressing na N1.

Gostujući u Pressingu, Schmidt je poručio kako je “uvjeren da će naredni 9. siječnja izgledati drugačije, dan koji u RS obilježavaju a za koji je Ustavni sud rekao da je neustavan".

“Znate da mogu biti ljubazan, ali i vrlo oštar. Neke stvari ću sigurno uraditi”, rekao je Schmidt.

Savjetovao je Dodiku da se odmakne od Putina te da je, prije nego ga je odlikovao, trebao vidjeti što se događa u regiji. Spomenuo je i stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o 9. siječnja.

Kazao je kako je to manifestacija koja nije u skladu s Ustavom i da je pravna država ta koja to mora objasniti.

“Nemam ja ništa protiv toga da RS i FBiH imaju neki svoj dan koji će slaviti. Mislim da se nekim naredbama odozgo ne može napraviti da nešto stvarno funkcionira, to mora rasti odozdo, iz baze. Mislim da su u posljednje vrijeme stvari postale bolje i nadam se. Nije dovoljno pisati pisma i davati nekakve jake izjave kakve sam čuo iz Banjaluke ili od gradonačelnika Istočnog Sarajeva. Ali, nemojte podcjenjivati ni pitanje kandidatskog statusa BiH za EU. BiH mora prihvatiti europske standarde i mi ćemo malo – pomalo raditi strpljivo na tome. Obećavam da imamo niz ideja koje želimo provesti pa ćemo vidjeti kako će se to dalje razvijati. Vrlo sam uvjeren da će sljedeći 9. siječnja izgledati drugačije”, kazao je Schmidt za N1.

Dodik je preko svog Twitter naloga odgovorio visokom predstavniku.

„Reći da je 9. siječanj nastao na žrtvama može samo prevarant i lažov kakav je Christian Schmidt. Ali 1. ožujka, koji s muslimanima slavi gotovo sav diplomatski kor, dan je kada je u ime islamske države ubijen nedužni svat, Srbin u srcu Sarajeva, to je, gospodine Schmidt, praznik zločina i početka krvoprolića“, napisao je Dodik.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:22