StoryEditor
srpski član predsjedništva

Dodik: Ruse se sotonizira kao Srbe devedesetih, Ukrajina neusporediva s BiH

Piše desk  /  08.03.2022., 14:49h
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se sukobi u Ukrajini ne mogu dovesti u vezu s građanskim ratom koji je vođen u BiH, iako se i mediji i pojedini političari u Federaciji BiH trude dokazati da je u pitanju "gotovo pa ista vrsta sukoba".

Prema njegovim riječima, niti su u pitanju isti razlozi, niti je povod sukoba isti.

"Međutim, ono što jest isto je nevjerojatna količina propagande kojoj su izloženi stanovnici BiH, baš kako su bili izloženi devedesetih godina prošlog stoljeća, čime se po tko zna koji put opravdala teza da je istina ta koja prvo strada u svakom ratu", rekao je Dodik Srni.

Rekao je da je ista i sotonizacija jednog naroda, u ovom slučaju ruskog, što su Srbi u ratu dobro iskusili na svojoj koži i protiv koje se i danas, 30 godina kasnije, moraju boriti.

"Čini mi se da netko u BiH vjeruje da će povlačenjem paralela između Ukrajine i BiH 'ušićariti' neku političku korist koju bi im osigurao netko sa strane, intervencionizmom koji nikada ovdje nije prestao. Morat ću ih razočarati - problemi u BiH su političke prirode nisu od jučer i morat će se rješavati samo političkim i pravnim sredstvima i to će morati uraditi domaći politički akteri", poručio je Dodik.

Ponovio je da se od početka sukoba u Ukrajini zalaže za neutralan stav i da smatra da je to bio najbolji stav koji je BiH mogla zauzeti, sa željom da oružje u Ukrajini što prije zašuti i da se strane u sukobu što prije dogovore.

"Navijanje u svakom ratu je i nemoralno i nenormalno, a za male zajednice kakva je BiH i štetno. Posljedice sukoba u Ukrajini ekonomski se već osjećaju u BiH. Ja bih želio da te posljedice dugoročno budu što manje", rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 12:45