StoryEditor
član predsjedništva bih

Dodik: Republika Srpska je protiv dolaska njemačkih vojnika u BiH

Piše desk  /  16.08.2022., 17:46h

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Njemačka ne može u BiH da ima povjerenje Srba i Republike Srpske, imajući u vidu ranije usvojenu rezoluciju u Bundestagu, koja govori da treba promijeniti politički sistem i sve koncentrirati na nivou BiH, te ukinuti entitete.

Komentirajući dolazak njemačkih vojnika u BiH u sastavu operacije Altea, Dodik je rekao da Srbi ne odlučuju o tome tko čini taj sastav, ne mogu ništa uraditi i mogu samo imati svoje mišljenje.

- Imajući u vidu, pogotovo u posljednje vrijeme, politiku Njemačke koja se odrazila kroz pitanja njihove rezolucije u Bundestagu koju su donijeli, mi ne možemo imati povjerenje u tu vojnu strukturu i da je ovo isključivo vezano za taj segment. Imajući u vidu da je tom rezolucijom Bundestaga rečeno da se zadire u ustavno-pravni poredak, to je tipično miješanje u stvari jedne zemlje - rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je istaknuo da je protiv dolaska njemačkih vojnika u BiH.

- Ako to nešto i znači, ali očigledno ne može se zaustaviti. Ukazivat ćemo na ove sve momente i elemente zašto sam protiv. Njemačka ovdje, ne samo zbog povijesnih, nego i aktualnih pristupa BiH, apsolutno ne može da ima povjerenje nas Srba i Republike Srpske, imajući u vidu ranije usvojenu rezoluciju u Bundestagu, koja govori o tome da treba promijeniti politički sistem i treba sve koncentrirati na nivou BiH, ukinuti entitete i mi ne možemo imati povjerenje i dati podršku takvoj politici Njemačke i njenom prisustvu ovdje - naveo je Dodik.

Prvi vojnici njemačkog vojnog kontingenta u operaciju Altea stigli su jučer, a ostatak će biti raspoređen u fazama.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 17:32