Article_Top_970x250

Dodik: Republika Srpska ima sva obilježja države, formirana je u miru

povodom obilježavanja dana RS-a

Dodik: Republika Srpska ima sva obilježja države, formirana je u miru

sij 09, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska ima svoju dušu, društveni život, ekonomiju, institucije, teritorij i narod koji je voli, navodeći da su to obilježja države i da je Srbi tako doživljavaju.

"Republika Srpska je stvorena da bi bila nezavisna država pripojena u zajednicu sa Srbijom. Taj cilj nije ostvaren u ovom momentu, ali nema Srbina u Srpskoj koji misli drugačije. Zavjet i želja je da se to desi. To moramo uraditi na miran, politički način", rekao je Dodik nakon liturgije u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci povodom Svetog arhiđakona Stefana.

Dodik je istaknuo da je 9. siječanj dan slavlja jer se obilježava 28 godina od stvaranja Republike Srpske koja je formirana u miru i da bi njen narod živio u miru.

"Ona je branjena u ratu i obranjena u miru i danas ima svoj kapacitet. On je umanjen, nezakonitim intervencijama visokih predstavnika. Mi se ne možemo pomiriti s tim. Pokazali smo da pritisci kojima smo bili izloženi u prošlosti nisu bili dovoljni drugoj strani da ukine ljubav i želju za Srpskom. Tako i njen 28. rođendan obilježavamo u uvjerenju da smo na pravom putu, na pravom mjestu, u pravoj državi Republici Srpskoj i da pripadamo časnom i poštenom narodu", naglasio je Dodik.

On je istaknuo da u Srpskoj slobodno žive i oni koji je osporavaju.

"Bošnjaci i Hrvati imaju pravo na vjeroispovijest, svoje vjerske objekte, sudjeluju u političkom životu i institucijama Republike Srpske i oni su slobodni građani. Mjera uspješnosti Republike Srpske jeste u tome da osigura slobodu drugima, a srpski narod je kroz povijest pokazao tu dimenziju. Osvojena sloboda nikada nije bila samo za nas, nego smo je dijelili s drugim narodima", kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, srpski narod sada je doveden u poziciju da misli o sebi.

"Danas Srbi imaju dvije države - Republiku Srpsku i Srbiju. Pozivamo druge da prihvate tu realnost. Nikome ne želimo loše, Srpska je država mira, u njoj se slobodno živi, nema međuetničkih tenzija i svi mogu slobodno da upražnjavaju svoju vjeru, kulturu i prava. To pravo ima i srpski narod koji je osnovao Republiku Srpsku i smatra je svojom državom", naglasio je Dodik, prenosi SRNA.

Dnevnik.ba