Article_Top_970x250

Dodik: Razgovarao sam s Izetbegovićem, SDA želi "dogovor na dogovor", a mi potpredsjednika FBiH

video

Dodik: Razgovarao sam s Izetbegovićem, SDA želi "dogovor na dogovor", a mi potpredsjednika FBiH

sij 18, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: Youtube

Danas je u Banjoj Luci održana proširena sjednica Izvršnog odbora SNSD-a, a medijima se obratio član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik te odgovorio na nekoliko pitanja u vezi s aktualnom političkom situacijom u zemlji.

Na pitanje zašto SDA osporava imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice i ima li to veze s mjestom potpredsjednika Narodne skupštine RS-a iz reda bošnjačkog naroda, gdje još nije nitko imenovan nakon ostavke Bratića, Dodik je odgovorio:

"Oni stalno nešto žele novo. Princip je da se dogovara za jedan nivo vlasti i da se strukturira taj dogovor. Mi se držimo te vrste priče, da ono što pripada jednoj stranci ili narodu drugi ne trebaju osporavati. Sve što se pojavljivalo u tisku  za Božovića se pokazalo da nije točno", rekao je.

Dodik ističe da očigledno sada "SDA želi dogovor na dogovor" te da osporavaju nešto što je već dogovoreno.

"Razgovarao sam telefonom s Izetbegovićem. Ako ćemo razgovarati o entitetskom nivou, nije problem da razgovaramo, ali idemo nivo po nivo. Nije fer i korektno da se ovako problematizira. Mi smo jedva prihvatili Biseru Turković za ministricu vanjskih poslova, ali smo prihvatili jer smatramo da je to stvar bošnjačke strane", izjavio je Dodik.

Lider SNSD-a ističe da njegova stranka želi imati potpredsjednika Federacije BiH.

"Smatramo da smo mi jedini legitimni predstavnici Srba u FBiH. To nije ni SDA, ni Stranka za BiH ni DF. Oni blefiraju što se toga tiče. Sasvim je logično da imamo potpredsjednika FBiH i da budemo viđeni i participiramo u Vladi FBiH. To zavisi kada će i hoće li uopće doći do formiranja novog saziva Vlade FBiH u ovom mandatu. Mi se približavamo broju od 6 zastupnika i mislim da ćemo uspjeti", dodao je.

Dodik je, odgovararajući na novinarsko pitanje o entitetskom ministru energetike Petru Đokiću, poručio da nije razgovarano o smjeni Đokića i da se radi o spekulacijama.
Dodik je potvrdio da je Fahrudin Radončić predložio Darka Ćuluma za novog direktora SIPA-e, te još prokomentirao plan Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj Gori.

"Borit ćemo se politički, pravno i međunarodno. Za nas je neprihvatljivo da svoj problem rješavaju na takav način. Mi ćemo uvijek u razgovoru s Hrvatskom to postavljati kao najvažnije pitanje", poručio je član Predsjedništva BiH, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba